Bánkitó fesztivál, 2022 – Ki mint vet, úgy arat!

Írta: Szombat - Rovat: Közösség

Idén is lesz Bánkitó fesztivál. Ki mint vet, úgy arat!

“Városlakók készüljetek, mert jön az aratás! Ahhoz, hogy ez ne érjen senkit se váratlanul mélyre fogunk ásni a szent humuszba és gondolat magokat vetünk. Kinyitjuk az agrár szótárt és megnézzük el tudjuk -e boronálni a népi- urbánus vitát. Megvizsgáljuk, mi fán terem a mikrogazdálkodás és hogy mifajta a neo-paraszt. Mi marad a vidék -romantikából, ha nem csak a gondolatainknak kell mélyenszántónak lenni?  Kiderítjük, hogy tényleg kell – e a két SUV a falura költözéshez vagy jobb a füstös városban maradni tujákat öntözni az erkélyen és kovászt érlelni a hűtőben. Körbenézünk a bánki dombokon, völgyeken, hogy aztán a stégen megpihenve tájleíró költeményeket olvassunk. És miközben indul a vetésforgó az északi és tó színpad  között, egy pár napra a hátunk mögött hagyhatjuk a szorongásainkat.

Mindezt most is Budapesttől egy órányira, Bánkon dolgozzuk fel közösen, a Bánki-tó körül, ami az egyik legigazibb magyar kincs.

Addig is, bort, búzát, békességet!”

A programba itt lehet bepillantani: https://bankitofesztival.hu

A program ingyenes része lesz – írja az Izraeli Kulturális Intézet:

“Személyes történetek – Kortárs művészeti műhelysorozat a Bánkitón július 13-16.

MEGHOSSZABBÍTOTT JELENTKEZÉS: JÚLIUS 8.

Hogyha nincs még programotok július 13-16 között és szívesen szórakoznál velünk egyet a Magyarország legnagyobb kisfesztiválján, a Bánkitó Fesztiválon INGYEN akkor itt egy csodásan egyedülálló lehetőség számodra is, ugyanis egyszerre élvezheted a hamisítatlan fesztivál hangulatot, valamint részese lehetsz három napon keresztül egy szuper közösségnek, ahol megannyi kulturális programmal és workshoppal várunk mindenkit közösen a Marom Zsidó Kultúra 2028 csapatával. Központi témánk a zsidó kultúra a különböző művészeti ágazatokban.

Részletek, programok és a jelentkezés feltételei:

FELHÍVÁS

Marom Zsidó Kultúra 2028 programja és  Izraeli Kulturális Intézet / Israeli Cultural Institute együttműködésében a Bánkitó Fesztivál megrendezésre kerül egy 3 napos kortárs zsidó művészeti műhelysorozat, amelyre mostantól július 8-ig várjuk a jelentkezőket [email protected] email címre. A program mindenki számára nyitott 18 kortól, a résztvevők száma azonban limitált. A levélben fél oldalas bemutatkozást és motivációt kérünk a jelentkezőktől.

Feltételek: A programon a részvétel ingyenes, a részvétel kaucióköteles 40,000 Forint értékben, amely költségben benne van a közös szálláson ágy vagy sátorjegy igény szerint, a fesztivál belépőjegye és az előadások és workshopok. A jelentkezőknek a programokon a részvétel kötelező, a fesztivál végén egy írásos értékelőben kell beszámolniuk az élményükről, ennek teljesülése esetén kapják vissza a kaució teljes összegét.

A workshop előadói és programjai:

Farkas Zsófia – kurátor, művészettörténész

Képpel írt történelem – a művész mint szemtanú

A holokauszt ábrázolhatósága mindig érzékeny és sokat vitatott kérdés volt. A Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár gyűjteményében található, a koncentrációs táborok, a gettó vagy a munkaszolgálat mindennapjait megörökítő képzőművészeti alkotásokon keresztül azt a kérdést járjuk körül, hogy vajon a dokumentumfotók és a túlélők írásos visszaemlékezései mellett milyen szerepet kaphat a trauma ábrázolásában és feldolgozásában a képzőművészet.

Göndör László – színész, rendező

Nagymamával álmodtam – a titkok kamrája

A New Yorkot is megjárt és a Bánkitó Fesztiválon is bemutatásra kerülő Nagymamával álmodtam c. produkció azt a bensőséges 32 napot mutatja be, amelyben a túlélő Nagymama és identitáskereső unokája, Göndör László 32 napon keresztül próbálták megérteni egymás fájdalmait, traumáit és az egymás iránt érzett mély szeretetet. Az előadáson keresztül Nagymama lakása ugyan feltárul a nézők előtt, de a párnába varrt titkok nagy része rejtve marad. A limitalt férőhelyes workshopon Göndör Laci vezetésével ezekre a titkos helyekre nézünk be közösen, amelyeket az alkotókon kívül eddig senki más nem láthatott.

Meredith Marks – tánc-mozgásterapeutával / gyógyítással foglalkozó művészeti szakember

A feldolgozatlan traumákat egyrészt genetikai úton fizikailag örököljük, valamint a családunktól és közösségeinktől tanult viselkedéseinken keresztül áthagyományozódnak ránk. Ezen a workshopon azt fogjuk felfedezni, hogyan élnek testünkben a múlt zsidó sebei. Felfedezzük, hogyan lehet párbeszédet folytatni őseink traumájával, és kifejező mozgással és tánccal tompítjuk a ránk gyakorolt hatását.

Kozma Zsófia Rebeka és Béres Bíborka Janka – előadóművészek, színházi alkotók

Mezőgazdasági eszközökből kiinduló mozgás és hang improvizációs kreatív műhely, ahol az emberek és a talaj közti lehetséges viszonyokat és a különböző eszközökhöz való kapcsolódást vizsgáljuk. A workshop első fele egy vezetett gyakorlat színházi és mozgásos improvizációval, ami a második felére egy szabad, egymásból és a tárgyakból inspirálódó közös jam-be vezet.

Bob Cohen, Móser Ádám, Sue Foy – zsidó népzene

Bob Cohen és Sue Floyd évtizedek óta gyűjtik a kelet európai zsidó népzenei hagyatékot, bejárva szinte egész Kelet -Európát. Nekik köszönhetően, a zenén keresztül tárul fel annak a sokszínű zsidó kultúrának az emléke, amely a 18. századtól a második világháborúig jellemezte a régiót. A zenei és néptánc gyűjtéseket idős muzsikusoktól; zsidóktól, magyaroktól, cigányoktól, ruszinoktól, románoktól gyűjtötték. Az előadás során betekintést nyerhetünk a gyűjtéssel kapcsolatos történetekbe.

Bob Cohen, Móser Ádám, Sue Foy: Kárpát -medencei zsidó Népzenei Táncház. Ameddig a láb bírja.

Ledniczky Lívia – történész

A zsidó irodalom kezdetei, a versek, történetek, mesék, esszék a tórát magyarázó irodalomban, másnéven a rabbinikus irodalomban gyökereznek, de mit jelent ez? Hogyan kell elképzelni ezeket a szövegeket.

Zenés szombatfogadás Móser Ádámmal és Schönberger Ádámmal a Dor Hádás közösség szervezésében.”

[popup][/popup]