A megbékélés útja a törékeny világban

Írta: Gadó János - Rovat: Közösség

A zsidó és keresztény együttműködés a felelős polgárság érdekében

az International Council of Christians and Jews (ICCJ) éves konferenciája,

(Towards Reconciliation in a Broken World: Jewish and Christian Contributions to Responsible Citizenship)

Időpont: 2018. június 24-27.

Helyszín:

24-26: “Danubius Hotel Flamenco”, Budapest 1113, Tas vezér u. 3-7

 

A konferencia a Magyar Keresztény – Zsidó Társasággal és a Magyar Keresztény – Zsidó Tanáccsal együttműködve kerül megrendezésre.

 

A magas részvételi díjra való tekintettel magyar érdeklődőinknek ingyenes részvételi lehetőséget kínálunk az alábbi alkalmakra, amelyek angol és magyar nyelven, szinkrontolmácsolással zajlanak. Részvételi szándékát – amennyiben teheti[1] – az [email protected] email címen jelezze, feltüntetve a kiválasztott időpont(okk)al legkésőbb 2018. június 22-ig.

Szeretettel várjuk: az ICCJ munkacsoport

 

  1. június 24. vasárnap

16.00-18.00   Megnyitó ünnepség: előadás + köszöntések

Prof. Judith Fishman (Universiteit Leiden (NL)): Megbékélés – isteni vagy emberi vállalkozás?

18.00-            Fogadás – zene

 

  1. június 25. hétfő

08.30-9.00      Meditatív pillanat

9.00-11.00     Panelbeszélgetés: Megbékélés a zsidóságban és a kereszténységben

Moderátor: Moderátor: Rev. Dr Bo Sandahl (ICCJ, (SE))

Előadók:

Dr Markus Himmelbauer (Katolikus Plébánia Wolfsegg (AU))

Rabbi Prof. Dr Ruth Langer (Boston College (USA))

Dr Szent-Iványi Ilona (Unitárius lelkész (HU))

Ez a szekció a zsidó és keresztény megbékélésről alkotott nézetek párbeszédére törekszik. A zsidó hit és vágyakozás középpontjában a megbékélés elválaszthatatlanul kapcsolódik a bűnbánathoz és a békéhez. A szekció részletesen foglalkozik e kapcsolatokkal. Továbbá megkérdezi, hogy mi a kapcsolat a megbékélés és az igazságosság között. Bár a megbékélés bizonyosan vallási és lelki érték, nem csak bibliai és halachikus szempontok kerülnek vizsgálatra. Ami a kereszténységet illeti, a megbékélés az egyik legfontosabb fogalom a keresztény hitben és teológiában. Pál apostol hangsúlyaiból (2Kor 5,11-21) következően gyakran teológiailag állítják, hogy a békéltetés az egyik kulcsfontosságú szolgálat, amelyet a keresztényeknek a XXI. században is folytatniuk kell. Ez a szekció megkérdezi, mit jelentenek ezek a konnotációk a gyakorlatban. Továbbá azt is feltárjuk, hogy milyen hatása van mind ennek a vallásközi kapcsolatokra. A megbékélést átfogó fogalomként értelmezik, amely számos és különböző szempontot magában foglal. Ezért a szekció megvizsgálja, hogy milyen történelmi, politikai, társadalmi és ökológiai következmények következnek a megbékélés zsidó és keresztény értelmezéséből.

 

11.30-13:00   Panelbeszélgetés: A felelősségteljes polgárság érdekében az áldozat-mentalitástól való megszabadulás Közép-Európa kontextusában

Moderátor: Dr Pavol Bargar (Florida Atlantic University (USA))

Előadók:

Dr Kovács Mónika (ELTE PPK (HU))

Prof. Dr Stanislaw Krajewski (University of Warsaw (PL))

Prof. Dr Hulster-Nagy Dorottya (Protestant Theological University of Amsterdam (NL))

 

Állítják, hogy az úgynevezett áldozat-mentalitás gyakori jelenség a Közép-Európai posztkommunista országok összefüggésében. Ezt a folyamatot a nacionalista ideológiák új formái erősítik. Ráadásul a kisebbségeket gyakran kihagyják a nemzeti identitás új értelmezésének kutatásából, újra idegennek érzik magukat és időnként bizonytalan helyzetben. Itt a külső, gyakran történelmi tényezőket úgy értelmezik, mint a jelenben lévő szerencsétlen helyzet fő, vagy akár egyetlen okát. Ennek eredményeképpen az áldozat gondolkodásmódját és magatartását adoptálják, amely gyengítő következményekkel jár az ember jövőbeli törekvéseire. Ez a szekció feltárja ezt a jelenséget történelmi, politikai, társadalmi és teológiai perspektívákból. Az egyik cél, hogy megtaláljuk azt az utat, amely ennek a mentalitásnak a leküzdéséhez vezet, az aktív és elkötelezett polgárság felé vezető úton.

14:30-16:00 Műhelymunka: Szembenézve a múlttal, mint identitás formáló tényezővel

Moderátor:    Rev. Kevin P. Spicer (Stonehill College, North Easton (USA))

Előadók:         Prof. Dr Alan Berger (Florida Atlantic University (USA))

Dr Gombocz Eszter (Wesley János Theological College (HU))

16.30-18.30   Panelbeszélgetés: Hogyan találhatom meg Istent a “Másik” -ban? A felelős vallási hovatartozás felé

 

A pre-modern időszakban az emberek számára legfőbb kérdés az volt, hogy “Hogyan találhatom meg a megváltó Istent?” Ehelyett úgy tűnik, hogy ma ez a kérdés egyre több ember számára a “Hogyan találhatom meg Istent a másik emberben?” – kérdésre változott.

Ezt a szekciót vallásközi párbeszéd panelként tervezzük. A vezető címkérdés mellett a panelistákat és a közönséget arra kérjük, hogy közösen gondolkodjanak és vitassák meg az olyan kérdéseket, mint: “Ki az én ’másom’?”. Ki a barátom / szomszédom / testvérem / ellenségem? És továbbá, gondoljunk arra a kérdésre, hogy milyen szerepet játszik az a tény, hogy az emberi identitás összetett, amely számos személyazonosító markert tartalmaz (vallási, faji, nemi, osztály, életkor, oktatás, kultúra stb.)?

Moderátor:    Prof. Dr Heidi Hadsell (Hartford Seminary (USA))

Előadók:         Dr Anwar Klára (Magyarországi Muszlimok Egyháza (HU))

Dr Cserháti Márta (Evangélikus Hittudományi Egyetem (HU))

Elena Dini (University „Roma Tre” (IT))

Rabbi Prof. Dr Reuven Firestone (Hebrew Union College-Jewish Institute of Religion in LA (USA))

  1. Mohammad Hannan Hassan (Director of Capacity Building and Interfaith Engagement (SG))
  2. június 26. kedd

08.30-9.00     Meditatív pillanat

9.00-10.30     Panelbeszélgetés: A vallási fundamentalizmus és a politikai szélsőségek

Moderátor:    Liliane Apotheker (ICCJ (FR))

Előadó:           Rev. Dr Michael Trainor (Australian Catholic University (AUS))

Válaszolók:    Prof. Dr Alan Berger (Florida Atlantic University (USA))

Dr Perintfalvi Rita (Magyarországi Teológusnők Ökonomikus Egyesülete (HU))

A közelmúltban mind a vallási fundamentalizmus, mind a politikai szélsőségesség nagy figyelmet kapott a médiában. Vajon ez a jelenség ténylegesen tükrözi a valóságot, vagy csupán politikai eszköz, melynek célja az általános aggodalom növelése a társadalomban? Hasonlóképpen megkérdezhetjük, hogy melyek a két jelenséget összekötő közös nevezők, ha vannak ilyenek? Van bármi közös a vallási fundamentalistákban és a politikai szélsőségesekben? Továbbá azt is megkérdezhetjük, hogy a (szélsőséges) politika hogyan használja fel (helytelenül) a vallást és fordítva. Ez a szekció feltárja ezeket és más kapcsolódó kérdéseket a különböző tudományos diszciplinák (politikai tudományok, vallástudomány, történelem, szociológia stb.), valamint földrajzi tényezők (Magyarország, Közép-Európa, nemzetközi összefüggések) perspektíváiból.

 

 

 

11.00-12.30   Műhelymunka: Zsidó-keresztény kapcsolatok Magyarországon

Moderátor:    Simon Ferenc esperes (Viennese Diocese (AU))

Előadók:         Dr Tokics Imre (Adventista Teológiai Főiskola (HU))

Heisler András (Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (HU))

[1] A spontán megjelenés is lehetséges, de amennyiben már előre tudja, hogy biztosan részt tud venni, kérjük, jelezze emailben.

[popup][/popup]