Zubin Mehta szerint antiszemitizmus van a budapesti operaházban

Írta: mno.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Spanyolország egyik legnépszerűbb és legnagyobb példányszámban eladott napilapja, az El País május végén interjút közölt a világhírű indiai karmesterrel, Zubin Mehtával, aki a cikk szerint képtelen vádakkal illette Magyarországot és a Magyar Állami Operaházat. Az Izraeli Filharmonikusok és a firenzei operaház zenei vezetője az interjúban állította, antiszemitizmus van a budapesti operaházban, ahol „egy íratlan szabály ugyan, de zsidókat ott nem szerződtetnek”. „Ismerek művészeket, zsidó zenészeket, akik az említett okok miatt nem hajlandók oda utazni, sőt visszautasítják a Magyarországon való szereplést” – olvasható az interjúban.

Mehta

Fotó: Tania Castro

Az El País interjújában a karmester Orbán Viktort is kritizálta, szerinte a magyar miniszterelnök ideológiája túl közel van a szélsőjobbhoz, Magyarország „nagyon eltávolodott a demokratikus alapelvektől” – Mehta szerint erre utal az Európai Parlament egyik mostani jelentése is. Mehta az interjúban állította, a Zsidó Világkongresszus legújabb ülését amiatt rendezte meg Magyarországon, hogy felhívja a figyelmet: a híres Bartók Béla zeneszerző országában erősödik az antiszemitizmus, ahol ráadásul a harmadik legerősebb politikai erőt a szélsőjobboldali Jobbik képviseli. Arról nem tett említést, hogy a magyar miniszterelnök felszólalt a Zsidó Világkongresszus megnyitóján, beszédében elfogadhatatlannak és tűrhetetlennek nevezte az antiszemitizmust, amely ellen zéró toleranciát hirdetett.

Valamit félrehallott a spanyol lap újságírója?

− Megdöbbenéssel olvastuk egy hete Zubin Mehta nyilatkozatát – mondta el a Magyar Nemzetnek Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója. − Idáig vártunk, hátha tévedés történt, netán az El País újságírója félreértette a kiváló karmester szavait. Mivel azonban nem jelent meg semmilyen helyreigazítás a legnagyobb spanyol napilapban, személyesen keresem meg a maestrót. Jöjjön el hozzánk vezényelni, hisz meg kell minket ismernie ahhoz, hogy ne üljön fel rosszindulatú, teljesen légből kapott vádaknak. Nem tartjuk nyilván művészeink és munkatársaink származását…

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]