Zsinagógát nyitottak Dubajban

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Az Egyesült Arab Emírségekben, a dubaji tengerparttól nem messze megnyílt a napokban egy zsinagóga, ami generációk óta az első új zsinagóga az arab világban. Évtizedekkel a zsidók elűzése után van, aki visszavárja őket.

Az alexandriai Eliyahu Hanavi zsinagóga

A hírt a 444.hu szúrta ki az Economist-ban. Az intézmény héber kurzusokat is tart, kóser étkezési tippeket ad, és bár a hivatalos működési engedélyt még nem állították ki, saját rabbija is van már.

Az arab világban évtizedekkel ezelőtt kb. 800 ezer zsidó élt, Iraktól Marokkóig rengeteg muszlim többségű városban működtek zsinagógák. A modern Izrael születése és az elmérgesedő arab-izraeli viszony következtében az arab országokban élő zsidókat elűzték, vagy nagyobb részük maga vándorolt ki Izraelbe vagy nyugatra, és mára alig maradtak zsidók ezekben az államokban.

Februárban az egyiptomi Sissi elnök jelentette az Eliyahu Hanavi zsinagóga újjáépítését Alexandriában (képünkön), mely valaha a Közel-Kelet legnagyobb zsinagógája volt. A dél-kairói zsidó temetőt is rendbehozzák, ígéretes szerint.

[popup][/popup]