Zsinagógák Hete – az EMIH fesztiválja

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Kulturális, hitéleti és családi programokkal készül az őszi zsidó ünnepekre augusztus 27-től szeptember 5-ig az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség.

A szervezők tájékoztatása szerint a Zsinagógák hete augusztus 27-én a Vörösmarty utcai zsinagóga újranyitó ünnepségével kezdődik.

Ezt követi Augusztus 29-én, vasárnap az egésznapos sóletfesztivál az Újbudai Parkszínpadon, melynek családi programjai a legszélesebb közönség érdeklődésére tarthatnak számot – írták. A napot Alex Clare londoni születésű soul énekes-dalszerző, majd Nissim Black, amerikai haszid zsidó rapper koncertje zárja.

Ugyancsak 29-én tartják az újbudai zsinagóga megnyitóját. A nyitóünnepség szintén az Újbudai Parkszínpadon kezdődik, ahonnan az új tóratekercs utolsó betűinek beírása után a közösség tagjai együtt vonulnak át a zsinagógába.

Hozzátették: a főváros második világháború előtt utolsóként átadott, egykor impozáns, ezer embert befogadására képes zsinagógája a háború után gyülekezet nélkül maradt, majd a hatvanas évek második felében jelentősen átalakították, és a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) székháza lett. Az Emih az épület 3. emeletén alakított ki újra imateret.

Szeptember 2-án az idén 200 éves óbudai zsinagógában bemutatják a bicentenáriumra kiírt pályázat győztes színművét, Hollós Csaba Mose Munz lajtorjája című egyfelvonásosát.

A Zsinagógák hete programsorozat záróeseménye az átalakított és kibővített újlipótvárosi Zsilip központ megnyitója és az ott megrendezett családi nap.

A programokról bővebb információ a zsinagogakhete.hu oldalon olvasható. (MTI)

[popup][/popup]