Zsigmond Királyból Milton Friedman – névváltás és víziók az EMIH egyetemén

Írta: zsido.com - Rovat: Hírek - lapszemle

Idén nyáron röppent fel a hír, hogy az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség megvásárolja a Zsigmond Király Egyetemet. A felsőoktatási intézmény 2016. óta működik egyetemként, jelenleg 11 alapszak mellett öt szakon mesterképzés is folyik, valamint ötféle felsőoktatási szakképzésből választhatnak az ide jelentkezők. A tulajdonosváltásról, névváltoztatásról és az intézménnyel kapcsolatos tervekről Bodnár Dánielt, az egyetem fenntartói tanácsának, a fenntartó EMIH által delegált elnökét kérdeztük.

 

 

Miért döntött úgy az EMIH, hogy megvásárolja a Zsigmond Király Egyetemet?

Saját értékrendünk és tudásbázisunk alapján vannak olyan erkölcsi, szellemi üzenetünk, valamint nemzetközi kapcsolati tőkénk, melyet az egyetem működtetésével oszthatunk meg a leghasznosabban a szűkebb zsidó közösséggel és tágabban a társadalommal. Másfelől itt az ideje, hogy – miként például az idősellátásban tesszük – szerepet vállaljunk olyan tevékenységekben, amelyek nem szűken szabott egyházi hatókörűek, hanem elérik a társadalom egészét. A zsidó közösségnek ugyanis van olyan üzenete és értékvilága, amely jelentősen hozzájárulhat Magyarország szellemi és kulturális gyarapodásához a XXI. században is. A Milton Friedman Egyetem elindítása ennek szimbolikus felmutatása. A tudásalapú és értékalapú közösségszervezés a legfőbb célunk.

Ki az egyetem tulajdonosa?

Az EMIH a tulajdonos és lesz hamarosan a fenntartó is. A tulajdonosváltás és névváltoztatás egy hosszú formális folyamat, amely feltehetően a következő egy-két hónapban fog megtörténni.

Milyen források bevonásával sikerült megvásárolnia az EMIH-nek a ZSKE-t?

Az EMIH az ortodox világban megszokott modellben működik, ahol a támogatók megkérdezik, hogy a lokális közösségnek működési vagy más jellegű támogatásra van-e szüksége. Mi azt tartjuk, hogy intézmények sokkal hosszabb távon képesek biztosítani a közösség prosperitását, mint egyszeri, esetleg könnyedén elillanó adományok. Az igaz, hogy lényegesen több munkát jelent ez a közösség számára, de nagyobb biztonságot is nyújt, Támogatóink egyfelől az Egyesült Államokban élő, anonim, magyar származású, üzletemberek, akik szeretnének valamit visszaadni Magyarországnak és a magyar zsidóságnak is. Másfelől a Magyar Fejlesztési Bank az akvizíció egy részéhez nyújtott 1.1 milliárd forint értékű forrást.

A vásárláshoz kapcsolódó hitelfelvétel mennyire volt nehézkes?

Ez egy teljesen piaci alapú hitel, amelynek felvételét nyolc hónapos egyeztetési és tárgyalási folyamat előzte meg. Maga az egész tranzakciós folyamat 18 hónapot vett igénybe, ami mutatja, hogy egy meglehetősen bonyolult, piaci szempontból is alaposan átgondolt ügyletről van szó.

A végleges vételár üzleti titok tárgyát képezi?

Igen. Elsősorban az eladói, de a támogatói érdekek védelme miatt is így kell eljárnunk. A megállapodásaink ebben a tekintetben kötnek minket.

Létezik-e valamilyen politikai szál, esetleges alku is az egyetem megvásárlásával összefüggésben, vagy tisztán piaci döntés volt a vásárlás?

Semmilyen politikai alku nincsen. Ez egy teljesen piaci jellegű ügylet, minden elemében. A kormányzat csak a piaci folyamat után tudta meg a befejezett vásárlás tényét. Ahogyan nincs politikai alku, úgy kormánybefolyás sem létezik az ügylet kapcsán.

Mennyire és hogyan jelenik meg a zsidó vallás és kultúra a képzésben? Világi vagy vallásos képzés lesz-e az egyetemen?

Ez egy szekuláris egyetem. Az EMIH fenntartói státuszban, de nagy távolságban és valódi függetlenségben működteti oktatási intézményét. Lesz az egyetemnek egy fizikailag és vezetésében is különálló, így minden szempontból elkülönülő vallási divíziója is, de ez semmilyen formában nem kapcsolódik a világi oktatási divízióhoz.

 

Ateljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]