Zsidó olimpiára pályázunk

Írta: mno.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Habár elméletben nem csak zsidó sportolók indulhatnak a hazánk által is megpályázott Európai Makkabi Játékokon, a gyakorlatban nagy eséllyel mások hiába próbálkoznak. A 2019-ben esedékes játékok helyszínéről egy hónapon belül születhet döntés. Magyar sportolók a legutóbbi két megméretésen 20, illetve 19 érmet szereztek.

November közepén dől el, hogy Magyarország rendezheti-e a 2019-es Európai Makkabi Játékokat, a zsidó sportolók olimpiáját. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön jelentette be, hogy a kormány felhatalmazta Balog Zoltánt, az emberi erőforrások miniszterét hazánk pályázatának benyújtására. A győztes pályázót az Európai Makkabi Szövetség november 11. és 15. között Budapesten megrendezendő kongresszusán hirdetik ki.

A 2009-es zsidó olimpia ünnepélyes megnyitása Tel-Avivban

A 2009-es zsidó olimpia ünnepélyes megnyitása Tel-Avivban. (fotó: Europress/AFP, forrás: mno.hu)

A Makkabi Játékok (Maccabiah) vagy más néven a zsidó olimpia a zsidó sportolók világversenye. Négyévente Izraelben rendezik meg, míg az európai játékokat ugyancsak négyéves ritmusban – kétéves eltolással – tartják. Az első játékok 1932-ben voltak, akkor 14 országból 390 sportoló vett részt az eseményen. Azóta viszont folyamatosan nő a létszám.

A magyar delegáció volt a legsikeresebb és a legnépesebb

Izraelben legutóbb 2013 júliusában volt zsidó olimpia, azon a magyar zsidóságot 74 versenyző, edző és sportvezető képviselte. A magyar Maccabi VAC honlapja szerint a magyar delegáció a legsikeresebb és a legnépesebb delegáció volt a Makkabi Játékok magyar részvételének történetében. A magyar sportolók 20 érmet nyertek a játékokon, ami a 13. legeredményesebb ország helyezését jelentette az országok közötti versenyben.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]