Zsidó művészek és a múlt – fotókiállítás Kecskeméten

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

A PAST. PRESENT című rendhagyó kiállítás olyan zsidó gyökerű művészeket hívott össze Budapestről, Zürichből, Berlinből és Tel-Avivból, akiknek fontos a múltja. A tárlatot Gárdos Péter filmrendező nyitotta meg.

A közönség a kiállítás megnyitóján (Fotó: hiros.hu / Bogdándi Ferenc)

Különleges fotókiállítás nyílt vasárnap a Kecskeméti Nagyzsinagógában – írja a híros.hu – mely ma már Tudomány és Művészetek Házként funkcionál. Az Art.Photo.In the Synagogue Galéria által szervezett tárlat kurátora Somodi Henrietta, a galéria tulajdonosa. Neki köszönhető, hogy ezen a különleges helyszínen, a zsinagóga egyetlen eredeti részén, a női karzatra vezető lépcsőházban találkozott a múlt, a jelen és a jövő.

A kiállítás zsidó gyökerű művészeket hívott össze Budapestről, Zürichből, Berlinből és Tel-Avivból.  Azokat, akiknek fontos a múltja. A kiálított fotográfiák is erről szólnak: a fotókban és a fotográfusokban találkozó a múltról, a jelenről, jövőről! Rendhagyó tárlat ez, mely megbontja a megszokott konvencióikat. Nemcsak a fotőkról szól, hanem a fotográfusról is.

A kiállítást Gárdos Péter filmrendező nyitotta meg, köszöntőt mondott dr. Feldmájer Péter és Polnauer Sándor, közreműködött dr. Nógrádi Gergely főkántor.

– Mindenkinek más keretben és módon lesz installálva a munkája. Azt gondolom ma erre is van igény. „Úgy állitsák ki a munkám, ahogyan én azt szeretném, vagy ahogyan azt  elképzeltem, amikor a nagyitásokat készitettem.“ A fotók mellett pedig az Artist statement! A saját maguk történeteivel… – foglalta össze Somodi Henrietta, a kiállítás kurátora.

A kiállító művészek: Alpern Bernadett, Gábor Dettre, Féner Tamás, Fenyő János, Friedmann Endre, Káldori Dániel, Keller Zoli, Keleti Éva, Nádor Ilona, Révész Tamás, Ritter Doron, Miklos Kraus Rozsa, Salamon Sára.

 

[popup][/popup]