Zsidó könyvhét Londonban

Írta: erecpress.com - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Idén február 18-28 között kerül sor a Zsidó Könyvhétre (JBW) a brit fővárosban. A Kings Place kulturális és kulináris centrumban zajló rendezvénysorozat története csaknem nyolc évtizedre nyúlik vissza.

1952-ben Dr. George Webber ügyvéd és hebraista, lelkesedése és hatalmas szervező ereje kellett ahhoz, hogy megszülethessen a mai Zsidó könyvhét rendezvénysorozat igazi elődje, egy akkor még meglehetősen szerény, négy napos eseménysorozat, melynek keretében kiváló előadók mutatták be műveiket az igényes brit zsidó közönségnek. Ettől az időponttól kezdve minden évben megrendezésre került a könyvhét Londonban.
A manchesteri születésű Webber néhány hasonló gondolkodású emberrel 1947-ben alapította meg a Zsidó Könyvtanácsot. Ez a szervezet építette ki a helyi zsidó könyvklubokat, ahol előadásokat és könyvbemutatókat szerveztek, valamit szoros kapcsolatot ápolt a különböző egyéb zsidó szervezetekkel, különösen a Zsidó Emléktanáccsal, amely a Könyvtanács adminisztrációját végezte, és működtetett egy könyvesboltot is, ahol zsidó szerzők műveit lehetett megvásárolni.

Dr. Webber feltett szándéka volt a kezdetektől fogva, hogy a könyvhét egy évente visszatérő esemény legyen. Megnyerte az ügynek a brit főrabbit is, aki lelkesen támogatta a rendezvényt, és meghirdette a “Zsidó Könyvhét szombatját”. A héber iskolákban tanuló diákokat is arra ösztönözték, hogy vásároljanak és olvassanak a könyvhéten bemutatott művek közül. A rendezvényen átfogó kiállítás  nyílt a brit kiadók és könyvkereskedők részvételével, kísérő eseményként eladásokra került sor Manchesterben, Liverpoolban, Glasgowban, Dublinban és Cardiffban.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]