Zsidó Kiválóságok Háza – online

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Immár virtuálisan is megtekinthető a balatonfüredi Zsidó Kiválóságok Háza, amely fizikai valójában már két éve várja a látogatókat.

A virtuális kiállítás nyitó oldala

A lapunkban már korábban ismertetett kiállítás 132 olyan zsidó tudóst mutat be, akiket, vagy akik szüleit a náci eszmerendszer halálra ítélt.

Ugyanakkor az alapító, Olti Ferenc azt hangsúlyozza, nem egy újabb holokauszt emlékkiállítást akart létrehozni a zsinagógában.

Fotó: balatonfured.hu

A hvg.hu-nak adott interjújában Olti egyebek közt ezeket mondta:

„A közösségi házban magas színvonalú, de még élvezhető, nem feltétlenül zsidó vonatkozású programokat szervezünk, a most már virtuálisan is bejárható, három – magyar, angol és héber – nyelvű kiállításon pedig 132, többségében Nobel-díjas tudóst mutatunk be. Köztük a Facebook-alapítót, Mark Zuckerberget, akinek az apját szintén megölték volna a nürnbergi törvények alapján. Tudtommal ez az egyetlen kiállítás Izraelen kívül, ahol a teljes anyag elérhető héber nyelven is. Ennek is inkább üzenet jellege van, hiszen az idelátogató izraeliek tudnak angolul: azt akarjuk mutatni, hogy a héber igenis élő nyelv.

A zsinagóga Balatonfüred életének szerves részévé vált, s komoly látogatottságot ért el. A helyi iskolák diákjai is rendszeresen megfordulnak itt, a célközönség nem a zsidóság, hanem a többségi társdalom. Természetesen nagyon örülünk a zsidó látogatóknak is, nem kérdezzük senkitől a származását. Nagyon sok az elragadtatott bejegyzés a vendégkönyvben. Azt szeretnénk, ha a járvány elmúltával egyre intenzívebben bekerülnénk a regionális és országos kulturális vérkeringésbe.”

Címkék:zsidó kiválóságok háza

[popup][/popup]