Zsidók is imádkozhatnak a Templomhegyen, ha csendben teszik

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Egy izraeli bíróság engedélyezte, hogy zsidók is imádkozhassanak a Templom-hegyen.

Ortodox zsidók a Templomhegyen egy korábbi alkalommal (Képünk illusztráció)

Ez eddig kizárólag a muszlimok privilégiuma volt – tájékoztat az Arutz7 a zsido.com szemléje szerint. Azonban egy Jeruzsálemben lezajlott tárgyalás során a bírónő kijelentette, hogy a csendben elmondott ima joga a zsidókat is megilleti vallásuk legszentebb helyén, a Templom-hegyen.

A sokak számára meglepő ítélet, Árje Lippo rabbi tárgyalásán született, akit a rendőrség eltiltott a Templom-hegy látogatásától, mivel csendes imádkozáson kapták. Bilha Jáhálom, a Jeruzsálemi Törvényszék bírója úgy döntött, hogy a nem-muszlimok által elmondott csendes ima nem minősül bűncselekménynek és felszólította a rendőrséget, hogy vonja vissza a rabbi ellen hozott határozatot. Jáhálom elutasította a rendőrség azon vádját, mely szerint Lippo provokálni akart volna, hiszen „naponta látogatja a Templom-hegyet, amiből egyértelmű, hogy ez rendkívül fontos a számára”.

Mose Polszki ügyvéd, aki a Honénu jogvédő szervezet nevében képviseli a rabbit, örömét fejezte ki a forradalminak minősülő döntés kapcsán. „Üdvözöljük a bíróság állásfoglalását, mely megerősíti az utóbbi években kialakult gyakorlatot a Templom-hegyen, és engedélyt ad a Templom-hegyre látogató zsidóknak az imára. Felfoghatatlan, hogy a zsidóktól eddig megvonták még a csendben elmondott imához való jogot is, míg a muszlimok azt tesznek, amit csak akarnak: imádkoznak, vallási előadásokat hallgatnak, fociznak és gyakran erőszakos zavargásokat rendeznek. Ellenük nem lép fel a rendőrség, a zsidók viszont eddig kénytelenek voltak kívülállónak érezni magukat ezen a szent helyen” – jelentette ki az ügyvéd. „Reményeink szerint a továbbiakban egy zarándokot sem tilt ki a rendőrség a Templom-hegyről, és nem korlátozzák tovább a legalapvetőbb emberi jogaikat” – tette hozzá.

Július végén, a jeruzsálemi szentélyek lerombolására emlékező gyásznap, tisá beáv alkalmával 1600 zsidó látogatott el a Templom-hegyre. A kormánykoalícióhoz tartozó, iszlamista Ráám párt tagjai tiltakoztak és vallásháború kirobbanásával fenyegettek, Náftáli Benett miniszterelnök azonban felhívta a figyelmet arra, hogy a zsidóknak is joguk van a szabad vallásgyakorlathoz.

A Templom-hegyi zarándoklat kérdése a zsidó közösséget is megosztja: számos rabbi szigorúan tiltja, spirituális vagy politikai indokokat sorolva, mások engedélyezik, amennyiben a zarándoklat csak a hegy azon területét érinti, ahol bizonyosan nem állt a Szentély.

[popup][/popup]