Zavargás és kődobálás az al-Dzsazíra tudósítójának temetésén

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Erőszakos zavargás tört ki a jeruzsálemi kórháznál, amikor Shireen Abu Akleh, a lelőtt újságíró koporsója elhagyta az intézményt.

Az ügyről az ujkelet.live tudósít.

Az 51 éves Abu Akleh, az al-Dzsazíra veterán riportere az izraeli katonák és palesztin fegyveresek közötti összecsapásokról tudósított szerdán a szamáriai Dzseninben (Palesztin Hatóság területe), amikor egy fejlövés következtében meghalt. Továbbra sem világos, hogy ki a felelős a haláláért.

A palesztin tévében sugárzott felvételeken Abu Akleh koporsója kis híján a földre esik, és a rendőrök botokkal verik vissza a tömeget és elkobozzák a palesztin zászlókat.

A Kan közszolgálati műsorszolgáltató tudósítója szerint a zavargások miatt le kellett állítani a temetést.

Az incidens után békésebb hangulatban folytatódott a felvonulás a Jaffa kapu felé.

A rendőrség közölte, hogy a temetés kezdete előtt több százan zavargásokba és kődobálásba kezdtek, a rendőrök pedig tömegoszlatással reagáltak, hogy lehetővé tegyék a temetés előrehaladását.

A rendőrség barikádokkal zárta le Jeruzsálem óvárosát, és komoly erőket vetett be a környékre, megakadályozva, hogy még több gyászoló csatlakozzon a menethez.

A rendőrség közleményében azt állítja, hogy párbeszédet folytattak Abu Akleh családjával, hogy „lehetővé tegyenek egy tiszteletre méltó temetést”.

,,Sajnos a temetés égisze alatt – mielőtt az elkezdődött volna – és annak cinikus kihasználásával emberek százai zavarták meg a közrendet,” – mondta a rendőrség.

,,Amikor a koporsó elhagyta a kórházat, kövekkel dobálták meg a rendőröket a kórház teréről, akik kénytelenek voltak tömegoszlató eszközöket bevetni” – áll a közleményben.

A rendőrség közzétett egy videót is, amelyen egy rendőr a kórház területén kívül hangszórón szól a tömeghez.

„Ha nem hagyjátok abba ezeket a kántálásokat és [palesztin] nacionalista dalokat, akkor erőszakkal fel kell oszlatnunk benneteket, és nem fogjuk engedni a temetést” – mondja a tiszt a videóban.

Teljes cikk

[popup][/popup]