Zárul a Néprajzi Múzeum „Kő kövön…” című kiállítása

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A héten látható utoljára a Néprajzi Múzeum „Kő kövön. Töredékek a magyar vidéki zsidóság kultúrájából” című kiállítása. Az október 18-i finisszázson tárlatvezetés és művészeti performansz várja az érdeklődőket, a részvétel ingyenes.

A Néprajzi Múzeum a héten záró kiállítása megkísérli előhívni azt a képet, ami a Holokauszt előtti időszakból megismerhető a magyar vidéki zsidóságról.

A kiállítás törzsanyagát a Néprajzi Múzeum saját gyűjteménye adja. Ez a kollekció – egy-egy tárgy kivételével – még soha nem szerepelt kiállításon, sőt igazán eddig a múzeum zsidó vonatkozású anyagának pontos számbavétele, értelmezése sem történt meg. A közel egy évig látogatható tárlat erre tett kísérletet: bemutatta a kicsi, de jelentős judaika gyűjteményt, a zsidó használati eszközöket, a zsidó műtárgykereskedők, magángyűjtők révén a múzeumba került tárgyakat és a rendkívül gazdag fotóanyagot.

Finisszazs_meghivo

Október 18-án vasárnap a bontás megkezdése előtt különleges programmal zárul a kiállítás. Este hat órától Szarvas Zsuzsa, Bata Tímea, Gebauer Hanga és Sedlmayr Krisztina kurátorok vezetésével utolsó sétát tehetünk a kiállítás terében, megismerve azt a kultúrát, mely mára nehezen rekonstruálható, a maga egykori teljességében nem, csupán bizonyos elemeiben idézhető fel.

Este fél nyolctól „Az emlékezet rezonanciái” címmel lesz látható a magyar holokauszt 70. évfordulójára készült emlékműsor és művészeti performansz. Alapja a Lauder Javne Iskola diákjai és tanárai által készített „Lili és Anikó” című dokumentumfilm, mely egy zsidó családot bújtató nő, Lili néni és az akkori kislány, Anikó történetét meséli el. A film részleteit a Z’mirim klezmer zenekar játéka és a diákok előadásában felhangzó versrészletek kapcsolják össze, izgalmas fény-, hang-, és látványtechnikával. A programokon való részvétel ingyenes.

„A kiállítás egy körülbelül száz évvel ezelőtti időszakot tett érzékelhetővé úgy, hogy közben a megmaradó, újraéledő magyar zsidó kultúra elemeire is reflektált.” – mondja Szarvas Zsuzsa, az intézmény főigazgató-helyettese. Ebben rejlett különlegessége és sikeressége is.” – teszi hozzá.

A kiállításhoz Tantárgy és barkochba címmel múzeumpedagógiai program is kapcsolódik, melyre az utolsó héten is lehet jelentkezni. A program előzetes egyeztetéssel, elsősorban múzeumi nyitva tartási időben igényelhető. A kiállítás október 18-ig hétfő kivételével naponta 10-18 óráig látogatható, a vasárnapi záró programon való részvétel ingyenes. További információk a múzeum honlapján találhatók.

Kapcsolódó cikk:

Szarka Zsuzsanna: Kő kövön – Törmelékek a zsidó népéletből

 

[popup][/popup]