Whoopi Goldberg szerint a holokauszt “nem a faji hovatartozásról szólt”

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Hírek - lapszemle

A színésznő kitart Holokauszttal kapcsolatos zavaros nézetei mellett.

Whoopi Goldberg (Forrás: Wikipedia)

Legújabb megnyilvánulásairól a ma.hu tudósít. Whoopi Goldberg, a “The View” társ-műsorvezetője és színésznője megvédte a holokausztról már korábban hangoztatott ellentmondásos elképzelését, kitartva amellett, hogy a zsidók náci Németország általi kiirtása “eredetileg” nem a faji hovatartozásról szólt.

Goldberg, aki maga is távoli zsidó felmenőket vall, a The Timesnak adott, szombaton megjelent interjújában beszélt a konfliktusokkal teli témáról. Az interjú eredetileg új filmje, a “Till” népszerűsítésére készült, amely a 14 éves fekete tinédzserről, Emmett Tillről szól, akit 1955-ben brutálisan meglincseltek, mert állítólag füttyentett egy fehér nőnek, de az interjú végül rendkívül ellentmondásos témák megvitatásába torkollott.

A színésznő maga hozta szóba az év elején kirobbant holokauszt-botrányt, amikor azt mondta, hogy a zsidók lemészárlása “nem a faji hovatartozásról” szólt, hanem valójában a fehérek fehérek elleni erőszakról, és az “ember embertelenségének” megnyilvánulásáról. Az akkori megjegyzések miatt Goldberget két hétre felfüggesztették a “The View”-ból, és a zsidó közösség elítélte.

Bár a színésznő kénytelen volt bocsánatot kérni a megjegyzéseiért, ő továbbra is kitart azok mellett – mondta Goldberg a The Timesnak, azt állítva, hogy maguk a zsidók is megosztottak abban, hogy identitásuk csak vallási, vagy fajinak számít.

“A legjobb barátom azt mondta: ‘Nem véletlenül nincs a népszámláláson zsidó rubrika. Szóval ez arra enged következtetni, hogy valószínűleg nem vagyunk faj'” – érvelt.

Emlékeztetve arra, hogy a nácik valóban fajként kezelték a zsidókat, és azt állították, hogy koponyamérési technikákat használtak az azonosításukra, a színésznő lesöpörte az ilyen érvelést. “Az elnyomó mondja meg neked, hogy mi vagy. Miért hiszel nekik? Mert ők nácik.” – mondta, hozzátéve, hogy a holokausztnak nem a zsidók voltak az egyetlen célpontjai.

“Eredetileg nem… Ne feledjük, hogy kit öltek meg először. Nem faji alapon öltek; fizikai alapon öltek. Olyan embereket öltek, akiket mentálisan sérültnek tartottak. Aztán hozták meg ezt a döntést” – állította Goldberg.

Teljes cikk

*

A zavaros eszmefuttatások hátterében vélhetőleg az a gondolat húzódik meg, hogy a Holokausztot a „fehérek követték el fehérek ellen”, s így a nem fehér népek szempontjából – akik a fehér elnyomás igazi áldozatai voltak” – nincsen jelentősége. Ez a gondolat a nyugati radikálisok között is egyre inkább teret nyer.

[popup][/popup]