Washington európai országokat bírál a Holokauszt áldozatainak elmaradt kárpótlása miatt

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Washington európai országokat bírált a holokauszt áldozatainak és családtagjaiknak késlekedő kárpótlás miatt abban a jelentésben, amelyet az amerikai külügyminisztérium szerdán tett közzé.

Mike Pompeo (Forrás: CNBC.com)

A State Department több európai országot bírált, köztük Boszniát, Fehéroroszországot, Ukrajnát és Lengyelországot is, mint olyan államokat, amelyek kudarcot vallottak a holokauszt áldozatai, családtagjaik és közösségeik kárpótlásában a második világháború alatti náci megszállás idején elrabolt vagyonukért. A jelentés rosszallóan említette meg Horvátországot, Lettországot és Oroszországot is.

“Sok idő eltelt, és a cselekvés sürgető” – fogalmazott a dokumentumhoz írt előszavában Mike Pompeo amerikai külügyminiszter.

A jelentés 46 országban vizsgálja, hogy mennyire tettek eleget annak a 2009 júniusában, a prágai holokauszt-konferencián megfogalmazott vállalásuknak, miszerint kárpótolják a holokauszt áldozatait és a közösségeiket vagy vagyonuk második világháború idején történt elrablásáért, vagy az azt követő időszakban végrehajtott államosításáért.

“A nácik tömeges fosztogatásának örökségével még túl sok helyen  és túl nagy mértékben nem foglalkoztak” – fogalmazott Pompeo. Leszögezte: a jelentésben foglaltak emlékeztetőül szolgálnak arra, hogy az egyes országok nagyobb érzékenységgel foglalkozzanak az elrabolt javak visszaszolgáltatásával vagy a kárpótlással, minthogy a holokauszt túlélői nagyon idősek, és gyakorta szegénységben élnek.

A jelentés jórészt a “bürokratikus tehetetlenséget” okolja az amerikai külügy által szükségesnek látott intézkedések késlekedéséért. Több országban, köztük Csehországban, Észtországban, Lengyelországban, Litvániában vagy Luxemburgban például hiányolta az átfogó törvényeket a kárpótlás ügyében, Oroszországot pedig a holokauszt áldozatainak egykori vagyona államosításáért és a vagyonokért fizetendő kompenzáció elmaradásáért illette bírálattal.

“Magyarországot a jelentés azon európai országok sorában említette, amelyek már foglalkoztak vagy részlegesen foglalkoztak az örökösök nélküli, vagy nem követelt vagyonok ügyével.”

A dokumentumban kiemelték öt európai ország – Ausztria, az Egyesült Királyság, Franciaország, Hollandia és Németország – lépéseit az ellopott műtárgyak ügyében. Ezekben az államokban bizottságokat állítottak fel, amelyek a követelések vitás kérdéseivel foglalkoznak.

A jelentés összeállítását az amerikai kongresszus rendelte el egy 2018-ban, Donald Trump amerikai elnök által aláírt törvény értelmében. A törvény az Igazságot most a nem kárpótolt túlélőknek (angol betűszóval: JUST) nevet viseli. (MTI)

Az amerikai dokumentumban külön Magyarországról egyetlen mondat szerepel:

“Hungary has conducted some research on its holdings of major looted art but has not provided restitution, nor has it made its research public.” (Magyarország végzett némi kutatást a birtokában lévő fontosabb rablott műkincsekről, de jóvátételt nem fizetett és a kutatási anyagot semo hozta nyilvánosságra.)

Az MTI összefoglalójából ez kimaradt.

 

Címkék:Donald Trump, holokauszt, kárpótlás, Washington

[popup][/popup]