Wall Street Journal: “Félelem és gyűlölet Magyarországon”

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

A Jobbik erősödését az egyik legriasztóbb európai politikai fejleménynek nevezte az amerikai lap. Ezért a folyamatért Orbán Viktor egyedül magát okolhatja a WSJ szerint. Írtak Magyarország katonai szerepvállalásáról is az Iszlám Állam elleni harcban.

A Jobbik erőt mutat (MTI fotó: Stiller Ákos)

A Jobbik erőt mutat (MTI fotó: Stiller Ákos)

The Wall Street Journal című amerikai újság honlapján számolt be arról, hogy Magyarország a parlament keddi határozata értelmében Irakba küld legfeljebb 150 katonát az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet elleni nemzetközi küzdelem támogatására. A lap egy másik cikkében a Jobbik erősödésével foglalkozott.

A lap elektronikus változatában idézte Németh Zsoltot, a parlament külügyi bizottságának elnökét, aki szerint Magyarországnak “erkölcsi kötelessége” reagálni a “barbár terrorizmusra”, és Szijjártó Péter külügyminisztert is, aki azt hangsúlyozta, hogy “Európában realitássá vált az értékeink, civilizációnk elleni könyörtelen támadás” és a terrorizmus felemelkedése. Magyarország a 17. ország, amely csatlakozik az Egyesült Államok vezette katonai koalícióhoz – jegyezte meg az újság.

A Jobbik erősödéséről is írtak

Félelem és gyűlölet Magyarországon címmel a Jobbik további erősödéséről is írást közölt a The Wall Street Journal. A lap szerint a magyarországi szélsőségesség fokozódása az egyik legriasztóbb politikai fejlemény Európában. A jelenség legutóbbi megnyilvánulása, hogy vasárnap a tapolcai időközi választáson a szélsőjobboldali Jobbik jelöltje kapta a legtöbb szavazatot.

 Az újság kitért a tavalyi választásokra, amelyeken a nyíltan antiszemita Jobbik a voksok 20 százalékát nyerte el, s a lap arra is rámutatott, hogy a párt Vlagyimir Putyin orosz elnök és az iráni rezsim egyik leghangosabb éltetője.

The Wall Street Journal szerint a Jobbik erősödése a kormányzó Fidesz kárára történik, s ezért a folyamatért Orbán Viktor miniszterelnök egyedül magát okolhatja.

 

[popup][/popup]