Vona: A Jobbik „osztozik mindenki, így a zsidóság gyászában is”

Írta: Katona Mariann/mno.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Kelet után nyugat felé fordulna a Jobbik elnöke. Vona Gábor a Magyar Nemzetnek adott interjújában arról beszélt, hogy rendezné a viszonyukat Németországgal és az Egyesült Államokkal. Az ellenzéki pártvezető elfogadhatatlannak tartja, hogy Kulcsár Gergely országgyűlési képviselőjük leköpte a holokauszt-emlékművet, hiszen pártjuk – mint mondta – osztozik mindenki, így a zsidóság gyászában is.

vona gábor indexhu

Vona Gábor egy korábbi nagygyűlésen (Fotó:index.hu)

 

–Váltópártnak gondolja a Jobbikot?
– Rajtunk kívül erre senki nem lenne képes, de azt gondolom, ha most lennének a választások, még nem érnénk el olyan jó eredményt, mint amit el fogunk érni 2018-ban vagy esetleg korábban. A kutatások is igazolják, hogy egyelőre nincs plafonon a Jobbik, legfeljebb néhány balliberális politikus, amikor meglátja az erősödésünket. Tartalékaink mindenhol vannak, a néppárti politikánk a társadalom legszélesebb rétegeire van hatással, így amikor választás lesz, váltópárt lesz a Jobbik.

– A veszprémi időközi választás nem azt mutatta, hogy elérnék a teljes társadalmat, gyakorlatilag labdába sem rúgtak a Fidesz és a baloldal által támogatott független jelölt mellett.
– Azt a kampányt elrontottuk. Látni kell, hogy a mostani közhangulatban a legfontosabb mozgósítóerő az, hogy ki képes megverni a Fideszt. Azt az előmeccset, hogy ki legyen az ellenzéki erő, lekéstük, mert túl későn mutattuk be a jelöltünket.

– A tapolcai választás még előttünk van. Ott figyeltek erre?
– Tanultunk a hibánkból, és Tapolcán már nagyon korán elkezdtük a kampányt. Jelen pillanatban az az előmeccs, hogy ki a kihívója a Fidesz képviselőjének, lejátszottnak tűnik. A választás meggyőződésem szerint a Fidesz és a Jobbik között fog eldőlni, ezt a kiszivárgott közvélemény-kutatások is igazolják. Ez azt is jelenti, hogy az MSZP-re adott szavazatok elveszett voksok lesznek.

– Mit nevezne a tapolcai választás tétjének?
– Az elsődleges és legfontosabb az, hogy ki fogja az ott élők érdekeit képviselni az Országgyűlésben. Jól láthatóan viszont ezen túl több szimbolikus tétje is van. Az egyik, hogy megszerezzük-e végre az első egyéni mandátumunkat, ez ugyanis szárnyakat adna a Jobbiknak. Emellett továbbra is kérdés a kétharmad, hiszen hiába kampányolt Veszprémben Kész Zoltán a kétharmad lebontásával, úgy tűnik, hogy az első igazán fontos kétharmados törvénynél – az Iszlám Állam elleni szerepvállalásról – támogatni fogja a kormányt. Tehát nem bontja le a kétharmadot, hanem éppen kisegíti a kritikus pillanatban.

– Nem is olyan régen éppen egy jobbikos képviselő hiányzása miatt nem tudták megakadályozni a kétharmadot.
– Volt, amikor Gyurcsány Ferenc hiányzott, volt, amikor személyesen én hiányoztam betegség miatt, nemrég pedig Apáti István képviselőtársam nem jött be az ülésre, mert megfenyegették a családját, és inkább velük maradt. Rossz döntést hozott, ezt ő is elismerte. Tanultunk az esetből: mindenki büntetést kapott, én is, és ha valaki beteg, akkor négykézláb kell bemásznia, ha valakinek a családját megfenyegetik, akkor velük együtt kell jönnie Budapestre. Fontos egyúttal, hogy a zsigeri baloldallal szemben nekünk a kétharmad megakadályozása nem egyfajta kényszer, hanem felelős döntés kérdése. Ha valamit jónak tartunk, azt támogatjuk, ha nem, akkor nem, függetlenül attól, hogy az kétharmados-e vagy sem.

– Az évértékelőjén hosszan beszélt arról, hogy a társadalomnak békére és nyugalomra van szüksége. Mit gondol, a párt tagsága és szavazói is egyetértenek ezzel a higgadt stílussal?
– Az évértékelőn én a teljes magyar társadalomhoz akartam szólni, nem feltétlenül az volt a célom, hogy a jobbikosokat lelkesítsem. Egy párt akkor sikeres, ha képes koherenciát fenntartani a belső fórumai és a szélesebb közvéleménynek szánt üzeneteiben. Az ugyanakkor tény, hogy vannak kérdőjelek a Jobbik tagságában a jelenlegi stílust, néppártosodást illetően, de ezeket a kérdőjeleket ki fogom egyenesíteni.

 

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]