Vita Izraelben: mi az “arányos erő” a tizenéves merénylőkkel szemben?

Írta: Shiri Zsuzsa/MTI - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Óva intette az izraeli vezérkari főnök a katonákat az erőszak aránytalan alkalmazásától a palesztin merénylőkkel szemben a Háárec című izraeli lap csütörtöki tudósítása szerint.

palesztin késes

 

“Nem kell kiüríteni a tárat egy ollóval támadó lányra” – jelentette ki Gadi Ejzenkot vezérkari főnök szerdán egy kérdésre válaszolva, amikor sorkötelezettségük teljesítése előtt álló izraeli középiskolásoknak tartott előadást. “A katonák csak akkor használhatják fegyverüket, ha életveszélyt hárítanak el vele” – tette hozzá Ejzenkot.

Ezzel váratlanul a hadsereg legmagasabb rangú tisztje fogalmazott meg óvatos kritikát azzal kapcsolatban, hogy az ötödik hónapja tartó erőszakhullám során az izraeli katonák fellépése a palesztin merénylőkkel szemben nagyon gyakran végződik a merénylők halálával, olyan esetekben is, amikor azok szúró-vágó fegyverekkel támadnak. A támadók sok esetben 16-20 év közöttiek.

Ejzenkot ugyanakkor úgy vélekedett, hogy a hadsereg fegyverhasználati szabályzata nem szorul korrekcióra, s a katonáknak ahhoz kell tartaniuk magukat.

A jeruzsálemi rendőrség szóvivői azonban nem maradtak adósok a válasszal, a közszolgálati televízió híradása szerint azt hangoztatták, hogy “a vezérkari főnök egy klímaberendezéssel ellátott irodából kritizálja a terepen lévő rendőröket”.

Januárban Margot Wallstrom svéd külügyminiszter bírálta Izraelt és “hiteles” vizsgálatot sürgetett az izraeli katonák palesztin merénylőkkel szembeni, sok esetben a támadó halálával végződő izraeli katonai fellépés jogszerűsége ügyében. A bírálat nyomán fagyossá vált a viszony Svédország és Izrael között.

[popup][/popup]