“Visszatérés menete” – avagy: a gázai haladó hagyományok

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Egy izraeli tiszt megsérült a gázai határnál rendezett tüntetéseken.

Jelenet a gázai-izraeli határnál 2018. december 21. fotó: Said Khatib/AFP

Az Izraeli Védelmi Erők becslése szerint mintegy 11 000 gázai vett részt a péntekenként megrendezésre kerülő erőszakos tüntetéseken a gázai határ mentén.

A lázadók autógumikat égettek, kövekkel, gránátokkal és robbanószerkezetekkel dobálták a kerítést és a közelében állomásozó izraeli katonákat, akik könnygázzal illetve speciális esetekben éles lőszerrel reagáltak a művelet-végrehajtási szabályok szerint.

A hadsereg továbbá beszámolt egy határsértési incidensről is. A gyanúsított az övezet északi határa felől hatolt át a kerítésen Izraelbe, fegyver nem volt nála. A csapatok átadták a biztonsági szolgálatnak kihallgatásra.

Az izraeli rendőrség Twitteren közölte, hogy egy beépített egységben szolgáló izraeli határrendészeti rendőrtiszt srapnel sérüléseket szenvedett a lábszárán, amikor csőbomba robbant a csapata mellett a határnál. A tisztet kórházba szállították. Sérülései nem súlyosak.

A Hamász terrorszervezet vezette Gázai Egészségügyi Minisztérium 20 sérültről számolt be.

A Honvédelmi Minisztérium januári nyilatkozata szerint az izraeli hadsereg 2018-ban 40 millió sékelt (3 milliárd Ft.) költött a gázai határ mentén zajló zavargások és tiltakozások kezelésére.

Teljes cikk

[popup][/popup]