Visszanyeri eredeti funkcióját az egykori Bocskai úti zsinagóga

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Köves Slomó szerint még az őszi ünnepek előtt ismét zsinagógaként működik majd az egykori Bocskai úti zsinagóga, amelyet 1960-ban adtak el a magyar államnak.

A zsinagóga épülete 1936-ban

Az egykori (és jövendőbeli) Bocskai úti zsinagóga épülete a XI. kerületben van, az újbudai önkormányzattal szemben, a Zsombolyai utca és a Bocskai út sarkán. A Bauhaus stílusú épület volt Magyarország utolsó, háború előtt avatott zsinagógája. Érdekes kultúrtörténeti kuriózum, hogy a zsinagóga 1936-os megnyitóján a magyar kormányt az a Hóman Bálint képviselte, aki nem sokkal később már a nyilas kormány tagja volt. Fennmaradtak a fényképek a 2500 ülőhelyes, Bauhaus zsinagóga megnyitójáról.

Az épület megnyitó ünnepsége 1936-ban

A tóratekercsek körbehordozása 1936-ban

Az épületet 1960 körül a MIOK eladta a magyar államnak, amely az épületet a Tudományos Ismeretterjesztő Társulatnak (TIT) adta. amely két emeletet belehúzott a 15 méteres belmagasságú épületbe, teljesen tönkre téve az egészet kívülről-belülről.

Az épület ma

Az EMIH pár évvel ezelőtt kibérelte az épület felső szintjét, és most meg is vette az épületet, amelynek a felső szintjén – ami önmagában is egy hatalmas terület, 800 négyzetméter – újra zsinagógát és közösségi központot akarnak létrehozni. Most folyik a felújítás, a régi zsinagóga több elemét, például az ablakait, illetve bizonyos díszítőelemeket rekonstruálnak.

Köves Slomó szerint már a nagyünnepek előtt meg is nyitják a zsinagógát, melynek rabbija Ájzik Stell lesz, aki már három éve Magyarországon lakik és megtanult magyarul.

Kapcsolódó cikk:

…lázítottak a templom eladás ellen – Viharos zsinagóga-eladás Lágymányoson (1959-1966)

Címkék:Bocskai úti zsinagóga

[popup][/popup]