Visszakerültek a polcra az izraeli termékek Szlovéniában

Írta: Sivan ERush/ErecPress - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Két nappal azután, hogy a szlovén Mercator élelmiszerlánc úgy döntött enged a BDS mozgalom törekvéseinek  és felfüggeszti az izraeli termékek forgalmazást, az áruház vezetősége meggondolta magát, törölték az előzetes rendelkezésüket és az izraeli zöldségek, gyümölcsök ismét kaphatók a hálózatukban.

67668582295099640360no

A Mercator Szlovénia legnagyobb szupermarket hálozata

A  ynet izraeli hírportál bojkott döntésről szóló első beszámoló nagy  vihart kavart Szlovéniában és Izraelben egyaránt. Jeruzsálemben bekérték a külügyminisztériumba egyeztetésre a Szlovén Köztársaság nagykövetét. Shmuel Meiron Izrael szlovéniai nagykövete tiltakozást nyújtott be a szlovén külügyminisztériumban és úgy tervezte személyesen keresi fel a Mercator vezérigazgatóját, hogy meggyőzze, vonja vissza a döntést. Úgy tűnik az áruházlánc megijedt a gyors és éles sajtóreakciótól, mert az áruház csupán két napig volt izraeli termékek nélkül.

Az áruházlánc hivatalosan nem ismerte el, hogy bojkottálták volna az izraeli termékeket, de a külügyminisztérium információi szerint a Mercator, már korábban is engedett a BDS nyomásának és eltávolította polcairól az izraeli termékeket. Legutoljára éppen 2014-ben, de döntésük akkor is hasonlóan heves reakciókat váltott ki és pár napon belül ismét visszakerültek az izraeli termékek a polcokra.

Szlovénia izraeli nagykövetségének hivatalos nyilatkozata szerint nincs Szlovéniában bojkott az izraeli termékekre, pontosan azok a szabályok vonatkoznak rájuk, mint amit az Európai Unió előír. A szlovén kormánynak 2014 óta nincsenek részvényei a Mercatorban, döntéseit nem tudja befolyásolni, de Izrael és Szlovénia diplomáciai kapcsolatai sokszínűek és gyümölcsözőek, legyen szó gazdasági, tudományos, turisztikai vagy technológiai együttműködésről.

Címkék:BDS, bojkott, Izrael, Szlovénia

[popup][/popup]