Virtuális találkozások túlélőkkel és szemtanúkkal – öt vidéki városban

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Történelmi emlékezet és autentikus történelmi helyszínek.

A Zachor Alapítvány budapesti helytörténeti sétái után 5 vidéki városban, Aszódon, Békéscsabán, Miskolcon, Pécsett és Szegeden is kidolgozott videóinterjú-részleteket felhasználó, helyi oktatási programokat. Az alapítvány munkatársai a program tapasztalatairól és eredményeiről a tanároknak és érdeklődőknek áprilisban helyi tréningeket tartanak.

A Zachor Alapítvány a Társadalmi Emlékezetért célja civil oktatási szervezetként, hogy programjaival és oktatási anyagaival, kiadványaival, valamint pedagógiai szemlélete segítségével felhívja a figyelmet olyan veszélyes jelenségekre, mint a rasszizmus, az antiszemitizmus, az előítéletesség, amelyek tömeges diszkriminációhoz és népirtásokhoz vezettek a XX. században. Szeretne hozzájárulni ahhoz, hogy az elkövetkező nemzedékek érzékenyebbek és nyitottabbak legyenek mások elfogadására.

Az alapítvány munkatársai céljaik elérése érdekében különböző formális és nemformális oktatási programokat szerveznek diákoknak, a tanárok számára pedig oktatási anyagok fejlesztése mellett továbbképzések révén kívánnak segítséget nyújtani.

Ennek keretében a budapesti videóinterjús helytörténeti sétáik mintájára, helyi kollégák vezetésével öt vidéki városban dolgoztak ki helyi sétákat. A felkészülés során közel 100 diák látogathatott el Budapestre, és vehetett részt a például szolgáló interaktív történelmi sétákon. A program megvalósítása a Dél-kaliforniai Egyetem Soá Alapítványával (USC Shoah Foundation) együttműködésben, a Norvég Civil Alap támogatásával helyi holokauszt-túlélők és szemtanúk videóinterjú-részleteinek felhasználásával valósul meg.

A sétákat a partnerintézmények diákjai vezetik: a kortárs vezetés módszerének segítségével mutatják be diáktársaiknak városaik zsidó emlékeit. Az egyes sétákon résztvevő diákok az egykori helyi lakosok személyes történeteinek értelmezésén keresztül megértik a közös múlt jelentőségét a város mindennapjainak történetében. A programokat vezető, felkészítő tanárok a Zachor Alapítvány és/vagy a Dél-kaliforniai Egyetem Soá Alapítvány korábbi szakmai továbbképző programjainak végzettjei.

A projekt tapasztalatairól, a módszer eredményeiről ingyenes helyi tréningekre kerül sor áprilisban, melyről a tanárkollégák névre szóló igazolást kapnak.

A képzésen szendvicsebéd biztosított, az utazási költségeket a program téríti.

Jelentkezés a tréningre, a sétákra és további információk: [email protected]

Zachor Alapitvany setaja a Dohany utcai zsinagoganal

A Zachor Alapítvány sétája a Dohány utcai zsinagógánal

Aszód
2016. április 25.
Partner: Aszódi Evangélikus Petőfi Gimnázium és Kollégium
Felkészítő tanárok: Homoki Gábor és Zeman Csaba

Békéscsaba
2016. április 4.
Partner: Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola
Felkészítő tanár: Rumble Erika

Miskolc
2016. április 28.
Partner: Bársony-Hunyadi Általános Iskola
Felkészítő tanár: Tóth Zsuzsánna

Pécs
2016. április 9.
Partner: Radnóti Miklós Közgazdasági Szakközépiskola
Felkészítő tanár: Alexovics Ingrid

Szeged
2016. április 7.
Partner: SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola
Felkészítő tanár: Jancsákné Majzik Andrea

További információ és jelentkezés a sétákra: [email protected]

A program megvalósítását a Norvég Civil Alap (norvegcivilalap.hu) támogatja.

Zachor Alapitvany logoUSC Soá logó

 

 

NCTA_tamogato_es_lebonyolito_logosor

[popup][/popup]