Vircsaft a Gólem Színházban

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Ma este tartják a Gólem Színház Vircsaft című darabjának premierjét.

Vircsaft a Gólem Színházban (Fotó: Pályi Zsófia)

Mi is az a zsidó vircsaft? Valóban azt jelenti, hogy „rossz gazdálkodás”? Vagy dúskálva a szinonimáknak vélt szavakban, azt írjuk helyette: „skandallum, botrány, ramazúri, ribillió”? Esetleg előhúzzuk a tarsolyunkból a szó másodlagos jelentését, és egyszerűen csak azt mondjuk: „közösség”?

Miben különbözik a deklaráltan zsidó életforma mások életétől? Mit eszik, mit iszik, hogyan biciklizik egy zsidó ember? Vajon tényleg akkora különbség van ember és zsidó ember között, mint azt a többség gondolja?

A fizikai színház, az akrobatika és az élőzene találkozásából született produkcióban 100 évet utazunk vissza, hogy egy pályaudvar nyüzsgő-pezsgő életébe lessünk be. A rabbi lányának tiltott szerelme, a kóser szilvapálinka titka és egy tojásárus is főszerephez jutnak. Hogy mindez álom csupán vagy valóság, azt pedig döntsék el nézőink. Vigyázat, hangos lesz! – figyelmeztet a Gólem Színház beharangozója.

Alkotók: Dramaturg: Németh Virág, díszlet és jelmez: Katics Veronika, produkciós vezető: Marcsa Barbara, a rendező munkatársa: Kóti Eszter, rendezte: Borgula András.

Játsszák: Barna Gábor Botond, Kerekes Márton, Nádasi Iván, Daniel Relle, Louise Relle, Sipos Vera, Urmai Blanka

[popup][/popup]