Vilmos Sándor holland király: Szembe kell nézni a múlt kevésbé szép részeivel is

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az embernek szembe kell néznie a múlt kevésbé szép részeivel is – jelentette ki Vilmos Sándor holland uralkodó arra reagálva, hogy egy történész szerint nagyapja, Lippe-biesterfeldi Bernát herceg a Nemzetiszocialista Német Munkáspárt (NSDAP) tagja volt.

Vilmos Sándor holland király

Vilmos Sándor holland király

Erről az NL Times című angol nyelvű holland hírportál számolt be csütörtökön.

Flip Maarschalkerweerd, a királyi ház levéltárának korábbi igazgatója szerdán megjelent De achterblijvers (A koborlók)  című könyvében azt írta: a királyi levéltárban rálelt a közel két évtizeddel ezelőtt, 2004-ben elhunyt, német származású herceg náci párttagságát igazoló eredeti tagsági igazolványra.

Vilmos Sándor a hágai királyi palotában újságíróknak nyilatkozva csütörtökön azt monda: a hírnek bizonyára nagy hatása van, és érzelmeket vált ki különösen a zsidó közösség köreiben. Ugyanakkor, mint fogalmazott: “meg vagyok győződve arról, hogy szembe kell néznünk a múlttal, beleértve annak kevésbé szép részleteit is”.

A hírportál emlékeztetett arra, hogy az uralkodó korábbi döntése értelmében a kutatók idén januártól hozzáférnek a királyi archívum anyagához. Ezzel összefüggésben Vilmos Sándor azt mondta: lehetősége lett volna bizonyos dokumentumok törlésére vagy zárolására, de úgy gondolja, hogy az egész archívumnak a lehető legátláthatóbbnak kell lennie a történetírás érdekében.

Bernát herceg 1942-ben

Bernát herceg, aki csak 1937-es házasságkötésekor mondott le német állampolgárságról, korábban tagadta, hogy a náci párthoz tartozott volna. Később egy illetékes holland állami intézet kiderítette: a herceg az 1930-as években az NSDAP tagja volt. Az arisztokrata ekkor azzal védekezett, hogy nem tudta volna befejezni jogi tanulmányait, ha nem lép be a pártba.

Flip Maarschalkerwee könyvének szerdai megjelenését követően az Izraellel kapcsolatos információkra szakosodott, hollandiai központú CIDI intézet felszólította a holland kormányt, hogy rendeljen el részletes vizsgálatot Bernát herceg múltjával kapcsolatban. Hollandia és a királyi ház hitelessége forog kockán – tették hozzá.

A hírportál csütörtöki beszámolója szerint Mark Rutte leköszönő holland miniszterelnök az esettel kapcsolatban kijelentette: nem látja szükségesnek vizsgálat indítását.

Lippe-biesterfeldi Bernát herceg (1911-2004) Németországban született. 1936-ban jegyezte el Julianna hercegnőt, akivel egy évvel később házasságot kötött. 1940-ben, Hollandia német megszállásakor Londonba menekültek, és ő onnan segítette a holland ellenállást.

 

Címkék:Bernát herceg, náci párt

[popup][/popup]