Világ Igaza kitüntetést adtak át posztumusz az embermentők unokájának

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Világ Igaza kitüntetést és Bátorságért érdemjelet adott át Pintér Sándor belügyminiszter és Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael magyarországi nagykövete csütörtökön Budapesten.

Nagy Sándor, a posztumusz kitüntetett Nagy Sándor és Bergován Mária unokája (j) átveszi a Világ Igaza kitüntetést és Bátorságért érdemjelet Pintér Sándor belügyminisztertõl (b) és Jákov Hadasz-Handelszman izraeli nagykövettõl (k) (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Pintér Sándor azt mondta, hogy a Világ Igaza kitüntetettjei magasra helyezték a mércét emberségből, szolidaritásból és jóakaratból, hiszen saját életük kockáztatásával mentettek meg másokat a második világháborúban.

Vállalták, hogy ha missziójuk elbukik, ők is üldözöttekké válnak. A megmentettek a Világa Igaza kitüntetéssel emlékeznek és fejezik ki köszönetüket – közölte.

A Világ Igaza kitüntetés azt üzeni, hogy aki akár csak egyetlen embert is megment, az a világot menti meg – mondta a miniszter, hangsúlyozva: embereket származási vagy vallási okokból nem lehet kirekeszteni, meggyalázni.

Jákov Hadasz-Handelszman közölte: az emberek kötelessége, hogy folyamatosan emlékezzenek a holokauszt kegyetlenségeire.

Az 1963-ban alapított Világ Igaza elismerés célja, hogy tisztelettel és hálával adózzon azon nem zsidók előtt, akik saját és családjuk életét kockáztatták azért, hogy megmentsék a zsidókat a közvetlen haláltól – tudatta.

A kitüntetett Nagy Sándort és feleségét, Bergován Máriát méltatva döbbenetesnek nevezte nemcsak az ő bátorságukat és hősiességüket, hanem gyermekeik bátorságát is, akik szintén jelentősen hozzájárultak a tizenegy fős zsidó család megmentéséhez.

Nagy Sándor, a Honvédelmi Minisztérium nyugalmazott tisztje és felesége fél éven keresztül nyújtott rejtekhelyet Jellinek Mihály és felesége családjának – összesen tizenegy embernek – budapesti otthonában 1944-ben.

Nagy Sándor és Bergován Mária posztumusz kitüntetését unokájuk, Nagy Sándor vette át.

[popup][/popup]