Veszprémi “Kitörés napja”: több ellentüntető, mint masírozó

Írta: veszport.hu - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Porga Gyula polgármester és a veszprémi közgyűlés tagjai – Katanics Sándor önkormányzati képviselő javaslatára – közleményt adtak ki, amelyben elítélték a város nyugalmát megzavaró akciót.
veszprém kitörés

MTI fotó

2016. február 9-én, kedden jelent meg a Szent Korona Rádió oldalán a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom felhívása.

A nagy sikerű székesfehérvári Becsület Napja után a HVIM rendezvénysorozata Veszprémben folytatódik: a rendezvényen reagálnak az elhangzott vádakra, illetve bejelentést is tesznek a jövő évi rendezvényükkel kapcsolatosan.”

A veszprémiek körében szerdán délután terjedt el annak a híre, mire készül a HVIM a megyeszékhelyen. A Világos Veszprémért Mozgalom 2012 szeptemberében már sikeres félpályás útlezárást szervezett és eredményesen tiltakozott a Jobbik „Magyar Élet Menete” elnevezésű, vonulásos akciója ellen. Ezúttal 24 óra alatt közel 150 ellendemonstrálót tudtak a város nyugalmának megőrzése érdekében mozgósítani.

A HVIM által sikeresnek tartott székesfehérvári parolázás és vonulás után Veszprémben óriási kudarc volt a 25 fáklyás „kitörése” a veszprémi várból, a Szentháromság térről. Egy ellentüntető már a Szentháromság téren Radnóti versét szavalva figyelmeztette a fáklyás vonulókat a múlt borzalmaira. A Komakút téren, ahol 1944-ben a két veszprémi gettó egyike állt, körülbelül másfélszáz (az ATV.hu szerint 80 – Szombat szerk.)  ellentüntető néma demonstrációja várta a fáklyával a Vámosi úti temető irányába – ezúttal tiltott önkényuralmi jelképek és egyenruhák nélkül- vonulókat.

veszprém ellentüntetés

Transzparenseiket a magasba emelve hátat fordítottak a „veszprémi kitörés” résztvevőinek, s mécseseiket meggyújtva emlékeztek meg a több mint 70 évvel ezelőtt Veszprémből a megsemmisítő táborokba hurcolt honfitársaikra. A Veszprémi Zsidó Hitközség egyik tisztségviselője kézi hangosítón keresztül mondta el a gettó lakóinak tragikus történetét a tiltakozó ellentüntetőknek és a közöttük ott lévő számos fiatalnak, gimnazistának.

Porga Gyula polgármester és a veszprémi közgyűlés tagjai – Katanics Sándor önkormányzati képviselő javaslatára – közleményt adtak ki, amelyben elítélték a város nyugalmát megzavaró akciót. „Együttesen határolódunk el a szélsőjobboldali szervezetek mai demonstrációjától és határozottan visszautasítjuk azt, hogy Veszprém szélsőséges, gyűlöletkeltő rendezvények helyszíne legyen.” –írták nyilvánosságra hozott levelükben.

A teljes cikk itt olvasható.

Címkék:ellentüntetés, kitörés napja, Veszprém

[popup][/popup]