Veritas és Páva utca: a Mazsihisz elnöke megdöbbent

Írta: Népszabadság / Czene Gábor - Rovat: Hírek - lapszemle

Szombaton kora este érkezett a hír: Együttműködési megállapodást kötött a Veritas Történetkutató Intézet, valamint a Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány.

Tegnap estétől megszámlálhatatlan e-mailt és sms-t kapok barátaimtól. Mindenki megdöbbenését fejezi a Páva utcai emlékközpont és a Veritas intézet között létrejött együttműködési szerződés miatt – ezt vasárnap mondta a Népszabadságnak Heisler András, a Mazsihisz elnöke.

Heisler Andras jpg

Heisler András megdöbbent a megállapodáson

Szombaton kora este érkezett a hír, hogy együttműködési megállapodást kötött a Veritas Történetkutató Intézet, valamint a Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány. Az MTI szerint az együttműködési megállapodást a közalapítvány nevében Haraszti György kuratóriumi elnök, a Veritas részéről pedig Szakály Sándor főigazgató írta alá.

A történetkutató intézet közleményében azt írta, hogy a két intézmény az idén közös rendezvényekre készül. A szeptemberben rendezendő konferencián Megszállástól megszállásig címmel az 1944-45-ös évek sorsfordító eseményeit idézik fel. A másik, október közepére tervezett konferenciát A magyar közigazgatás és a holokauszt címmel tartják majd a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel együttműködve.

A felek megállapodtak abban is, hogy a jövőben közös kutatásokat végeznek, azok eredményét pedig kiadványokban teszik közzé. A 2014-re szóló megállapodás a két kutatóhely hosszú távra tervezett együttműködésének kezdetét jelenti.

Heisler András megjegyezte: azon túl, hogy Haraszti György a közalapítvány kuratóriumi elnöke, nem mellesleg a Mazsihisz intézményeként működő ORZSE (Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem) tanszékvezetője.

Másik oldalról Szakály Sándor az a történész, aki a kamenyec-podolszkiji deportálást „idegenrendészeti eljárásnak” nevezte.

A Mazsihisz közgyűlési határozata érvényben van – mondta Hesiler András. A határozat arra kéri a kormányt, hogy a Veritas éléről távolítsák el Szakály Sándort. Haraszti cselekedete ezért a Mazsihisz részéről morálisan nem vállalható. Heisler ezért azonnal megkereste az ORZSE rektorát azzal a kéréssel, hogy „tegye meg a szükséges és lehetséges lépéseket a helyzet rendezése érdekében”.

A teljes cikk itt olvasható

 

[popup][/popup]