Vasárnap szavaz az izraeli parlament az új kormányról

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Vasárnap lesz a parlamenti szavazás a várható Lapid-Bennett kormányról Izraelben – jelentette a katonai rádió kedd reggel.

Jair Lapid és Naftali Bennet

A parlament elnöke vasárnapra tűzte ki az új, Lapid-Bennett kormányról szóló szavazást és – amennyiben a koalíció bizalmat kap – a felesketését a kneszetben, az izraeli parlamentben. Jarív Levin, a jobboldali Likud párthoz tartozó házelnök hétfőn jelentette be az új kormány létrejöttét, és a helyi törvények szerint egy héten belül, vagyis legkésőbb jövő hétfőig állapíthatta meg a voksolás és az esketés időpontját.

Az új kormánynak 24 órával az esemény előtt nyilvánosságra kell hoznia a koalíciós egyezményeket, s a vasárnapi időpont a szombati ünnepnap miatt -a Háárec című újság honlapja szerint- valószínűleg arra kényszeríti az új kabinetet, hogy ezt már pénteken, vagyis 48 órával korábban megtegye.

Az új kormány beiktatásának plénumán az új házelnök személyéről is szavaznak majd a kneszetbe bejutott pártok. Várhatóan a centrista Van Jövő párt politikusa, Miki Levy nyeri el ezt a hivatalt. Levy politikába lépése előtt Jeruzsálem rendőr-kapitánya volt.

Hétfőn kiszivárogtak a nyolcpárti koalíciós megállapodások záradékai, amelyekből az derült ki, hogy a rotációs kormányzás első félidejének miniszterelnökét, Naftali Bennettet nem feltétlenül kötik azok az alkuk, amelyeket a kormányzati időszak második felének vezetője, Jaír Lapid írt alá több koalíciós párttal,  vagyis a jobboldal nem feltétlenül fogja tiszteletben tartani Lapid centrista pártja, a Van Jövő (Jes Atíd) más pártoknak tett ígéreteit.

A kiszivárogtatás szerint ilyen Lapid és a baloldali liberális Merec párt egyezményének záradéka, amelyet az LMBT-nek (Leszbikusok, Melegek, Biszexuálisok, Transzneműek) érdekeit szolgáló jogszabályok előmozdításáról kötöttek, vagy a muszlim hagyományőrző Raam pártnak tett ígéret az engedély nélküli építkezések lerombolására született “Kaminic-törvény” megváltoztatásáról.

Ugyanakkor a jobboldal és a Van Jövő közötti koalíciós megállapodást olyan “ernyőszerződésnek” tekintik, amely az összes koalíciós frakciót kötelezi, és amelyet csatolnak az összes megállapodáshoz.

Ez az egyezmény kizárólagos hatalmat ad Bennettnek és Lapidnak újabb pártok csatlakoztatásához a nemzeti egységkormányhoz, és a két kormányfőnek egyformán joga lesz megvétózni a kormány bármely döntését.

Az új kormányban 28 miniszter és hat miniszterhelyettes lesz, ami szemben áll Lapid kis létszámú kormányról szóló választási ígéretével, de csekélyebb a legutóbbi Netanjahu-Ganz-kormány 36 minisztert és 8 helyettest meghatározó egyezményénél.

A szűk biztonságpolitikai kabinetnek 12 tagja lesz, egyik felét Lapíd balközép, másik felét Bennett jobboldali blokkja alkotja, és a mindenkori miniszterelnök dönt a viták menetéről ebben a grémiumban.

A kiszivárgott koalíciós tervezet szerint 2023. augusztus 27-én cserél helyet a két miniszterelnökjelölt, s Bennettnek körülbelül két év múlva, még hivatala átadása előtt el kell fogadtatnia egy újabb költségvetést miniszterelnökként.

Ha ez nem történne meg, akkor Lapid kerül kormányra, és még három hónapja lesz a költségvetés megszavaztatására. Ha kudarcot vall, akkor feloszlik a kormány, és Lapid marad az átmeneti kabinet élén. (MTI, Shiri Zsuzsa)

 

[popup][/popup]