Van ötlete, melyik népcsoport nyírta ki a Panorámát?

Írta: Dull Szabolcs, Szabó Péter / index.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Rég nem látott és hallott jobboldali újságírók kaptak mikrofont szerda este egy könyvbemutatón, és Kondor Katalin, illetve Chrudinák Alajos bátran élt is a lehetőséggel. Zsidózva, buzizva, hazaárulózva siránkoztak a rendszerváltás kudarcán és a sajtó jelenlegi helyzetén. Nosztalgiaest a szocializmus emblematikus újságíróival.
Ön szerint milyen esemény lehet az, amelyen szemrebbenés nélkül zsidóznak, buziznak és a rendszerváltás kudarcáról siránkoznak a résztvevők? Nem, nem a Magyar Gárda szimpatizánsai dőltek a kocsmapultra csütörtök este, hanem egy olyan jobboldali könyvbemutatón jártunk, amelyen polgári környezetben,

végre elhallgatások nélkül beszélhetett az igazságról 
Kondor Katalin volt rádióelnök és Chrudinák Alajos egykori Panoráma-főszerkesztő.

Tarics Péter könyvbemutató (fotó Bődey János, index.hu)

(fotó: Bődey János, index.hu)

Egy vastag, 550 oldalas könyvről van szó (Tarics Péter: Hazugságvizsgálat avagy az igazság ára, Magyarság- és világpolitikai reflexiók 1984-2014), amelynek szerzője egykor a Panorámánál riporterkedett, ezért magától értetődő módon Chrudinák Alajost hívta a bemutatóra méltatónak. Fiatalabb olvasóink kedvéért: Chrudinák a szocializmus idején a népszerű Panoráma című külpolitikai magazint főszerkesztette, majd a rendszerváltás után a műsor megszüntetésekor elszakadt nála a cérna, és mindenért a zsidókat tette felelőssé. Ez az álláspontja – mint majd látni fogjuk – nem változott.

A könyv amúgy az elhangzottak alapján az elmúlt 30 év olyan fontosabb eseményeit dolgozza fel „hazugságok nélkül”, mint például a rendszerváltás, a Ceaușescu-diktatúra végnapjai, a 2001. szeptember 11-i terrortámadás, a 2006. október 23-i magyarországi „hatalmi terror”, illetve persze a Panoráma-ellenes kampány.

A könyv másik méltatója szintén egy emblematikus alak lett volna a szocializmusból, Pozsgay Imre volt államminiszter és MSZMP-vezető, de ő betegsége miatt kénytelen volt lemondani az eseményt. Viszont nem akárkik ugrottak be helyette: Kondor Katalin, a Fidesz-szimpátiáját már rádióelnöksége idején sem titkoló újságíró, illetve Pitti Katalin operaénekes, aki azzal írta be magát a magyar politikatörténetbe, hogy egykor színpadias mozdulattal hosszú percekig tartotta az esernyőt Orbán Viktor fölött.

Lótúró ez, nem szabadság
Mi másról is beszélhettek volna a teremben összegyűlt jobboldali újságírók, mint arról, hogy milyen időket élünk. Miután túlestünk Pitti Katalin előadásán, aki egy Balassi Bálint-versre írt imádsággal és egy moldvai csángó Mária-énekkel alapozta meg a hangulatot, mikrofont kaptak a „régóta kényszerűen elhallgattatott újságírók”, és rátérhettünk arra, hogy élték meg az elmúlt 25 évet.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]