Választások után – koalíciós birkózás Izraelben

Írta: izraeli-hirlevel.blogspot.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Reuven Rivlin elnök

Reuven Rivlin államelnök

Szalim Dzsubrán, a Központi Választási Bizottság elnöke szerdán kihirdette a hivatalos választási eredményeket.

Rivlin államelnök elégedettségét fejezte ki a magas szavazási részvételi arány fölött. Az elnök hangsúlyozta, hogy tekintettel az állam előtt álló kihívásokra, minél előbb stabil és széles alapokon álló kormány létrehozására van szükség.
A Likud titkársága bejelentette, hogy tárgyaló csapata csütörtökön találkozik a Kneszet azon frakció-vezetőivel, akik részt vesznek a tervezett koalícióban.
Reggel a Likud képviselői a Kulánu (Mose Kahlon) képviselőivel, majd a Bájit hájehudi (Zsidó otthon, Naftali Bennett) képviselőivel találkoznak. Délután a SASZ (Árje Deri), majd a Jiszráél béjténu (Izrael az otthonunk, Avigdor Lieberman), végül a Jáhádut háTorá (Tórahű Zsidóság, Jákov Litzmann) képviselőivel folytat megbeszélést a leendő koalíció kialakításáról.
A Kol Jiszráél, az Izraeli Rádió belpolitikai szakértője arról számol be, hogy Netanjáhu a Jáhádut háTorá vezetőinek kilátásba helyezte, hogy Jákov Litzmannt egészségügyi miniszter helyettessé, Mose Gafnit a Kneszet pénzügyi bizottsága élére nevezi ki.
Politikai berkekben úgy tartják, hogy SASZ-politikus lesz a belügyminiszter.
A Kulánu part alapító vezetője, Mose Kahlon már kedden ígéretet kapott Netanjáhutól az általa koalíciós feltételként kívánt pénzügyminisztérium vezetésére.
Avigdor Lieberman jelenlegi külügyminiszter a honvédelmi minisztériumot követeli összesen hat mandátumot elért pártja számára, amiről még nem született döntés.
[popup][/popup]