Utolsó napok – Holokauszttúlélőkről készült dokumentumfilm a Netflixen

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Steven Spielberg volt az executive producere a James Moll rendezte Oscar-díjas dokumentumfilmnek a Holokausztot túlélő néhány magyar zsidóról, mely rövidesen a Netflixen is látható lesz.

Steven Spielberg

Az 1998-ban készült és Oscart nyert Utolsó napok (The Last Days) május 19-től lesz látható a streaming szolgáltatón. Öt holokauszttúlélő magyar zsidó, köztük Tom Lantos életét beszéli el, aki 1981 és 2008 között Kalifornia kongresszusi képviselője volt, de szerepel benne Dario Gabbai is, a görög zsidó, aki a birkenaui Sonderkommando tagja volt.

A film a túlélők sorsát követi a vészkorszakot követően, ahogy visszatérnek a szülővárosukba, illetve szenvedéseik színhelyére, a gettóba, illetve a lágerbe.

The Last Days (1998) Trailer

The winner of the 1998 Academy Award for Best Documentary, this powerful film traces the compelling experiences of five Hungarian Holocaust survivors who fel…

A film executive producere Spielberg mellett az általa alapított USC Shoah Foundation. A videóarchívumot a rendező szintén Oscar-díjas Schindler listája (1993) című filmje sikere után alapította. A dél-kaliforniai egyetem kereteiben működő dokumentációs és oktatási intézmény több mint 55.000 holokauszt túlélő visszaemlékezését gyűjtötte össze az alapítása óta eltelt időben.

Az Utolsó napok címú film a Shoah Alapítvány interjúira épül, mely egyébként a vészkorszak mellett az örmény, a ruandai, a guatemalai, a kambodzsai és más népirtások túlélőinek, szemtanúinak visszaemlékezéseit is őrzi és oktatja.

[popup][/popup]