Útelzárásos tüntetések Izraelben az igazságügyi rendszer átalakítása ellen

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az utak lezárásával, tüntetésekkel tiltakozik az ellenzék az igazságügyi rendszer átalakítása ellen a kneszet hétfőre tervezett első, erről döntő szavazásai előtt Izraelben – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet hétfőn.

Útelzárás a Kneszetnél (Fotó: Times Of Israel, Yonathan Sindel / Flash90)

A tüntetők hétfő reggel lezárták az ország legfontosabb főútját, az Ajalon autópályát Tel-Aviv központjánál, az Azrieli bevásárlóközpontnál. Haifán is leállították a forgalmat a város legfontosabb útján, és az ország számos városában bénították meg a forgalmat az utakat ellepve. Tel Aviv egyik főútján izraeli zászlókat lobogtatva vonultak végig tömegesen azt skandálva, hogy “demokrácia”.

A tiltakozók egy csoportja autókonvojokkal Jeruzsálem felé tart a ynet szerint, ahol a kneszet ülésezni fog. Számos autópályánál az utak fölötti hidakon lengetnek feliratokat és izraeli zászlókat a demonstrálók, s tömegek tartanak vonatokon és autóbuszokon a főváros felé, hogy a múlt hétfői tüntetéshez hasonlóan körülvegyék az izraeli parlament, a kneszet épületét.

Az igazságszolgáltatás átalakítását célzó törvénycsomag első szakaszát fogják hétfő délután első olvasatban megszavazni az izraeli honatyák. A kormánykoalíció 64 fős többséggel rendelkezik a 120 tagú törvényhozásban. (MTI, Shiri Zsuzsa)

[popup][/popup]