USA: Négy évtizedes csúcson a zsidóellenes incidensek száma

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az amerikai zsidóság négy évtizede nem volt kitéve olyan sok antiszemita támadásnak, mint 2019-ben – közölte a Rágalmazásellenes Liga (ADL) kedden.

Antiszemita garázdaság New Yorkban- 2018 október 14.

A zsidó civil szervezet a tavalyi évben 2107 antiszemita incidenst jegyzett fel, ezen belül 61 fizikai támadást, 1127 zaklatást és 919 rongálást. A New York-i székhelyű szervezet 1979 óta vezet statisztikát, azóta egyik évben sem volt ilyen magas az incidensek száma. 2018-hoz képest 12 százalékos volt az emelkedés.

Az incidenseknek 95 bántalmazott áldozata volt. A támadók tárgyakat hajigáltak az áldozatokra, antiszemita gyalázkodásokat kiabáltak rájuk, és legalább három embert arcon vagy fejen ütöttek.

Három esetben történt halálos kimenetelű támadás: egy kaliforniai zsinagógában, egy kóser élelmiszerboltnál New Jersey-ben és egy rabbi házában New Yorkban.

Jonathan Greenblatt, az ADL vezetője úgy vélte: amiatt emelkedhetett ilyen mértékben az incidensek száma, hogy szerinte “megszokottá vált az antiszemita szóképek használata”, illetve a feszültséggel teli mindennapi politikai élet és a közösségi média is hozzájárult mindehhez.

Greenblatt hozzátette: idén a koronavírus-járvány is  szítja az antiszemita összeesküvés-elméleteket. (MTI)

Címkék:antiszemita incidensek, antiszemitizmus, Egyesült Államok

[popup][/popup]