USA-Izrael: “Meglepetésektől mentes” kapcsolatra törekszenek

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Antony Blinken amerikai külügyminiszter csütörtökön ismét tárgyalt izraeli kollégájával, Jáir Lapiddal (Jes Atdi), az Egyesült Államok vasárnap beiktatott új izraeli kormánnyal folytatott intenzív kapcsolatépítése közepette.

Blinken és Lapid korábbi találkozójukon – intenzív kommunikációra lehet számítani (Fotó: Matty Stern, USA nagykövetség, Jeruzsálem)

Blinken és Lapid, aki egyben rotációs miniszterelnök is, megvitatták „Izrael és a régió lehetőségeit és folyamatos kihívásait” – közölte az izraeli Külügyminisztérium – írja az ujkelet.live.

,,A külügyminiszter megvitatta az Egyesült Államok elkötelezettségét Izrael biztonsága iránt, az Egyesült Államok és Izrael közötti kétoldalú kapcsolat fontosságát, valamint a szükségességét az izraeli-palesztin kapcsolatok gyakorlati javításának” – áll a közleményben.

Az izraeli külügy közleménye szerint ,a két fél ,,hosszasan beszélt a stratégiai kérdések széles skálájáról, beleértve a régió biztonsági és politikai helyzetét”.

Mindkét nyilatkozat szerint felmerült még a témák között Irán és Izrael arab államokkal való normalizálásának további módjai.

Blinken és Lapid az izraeli nyilatkozat szerint megállapodtak egy „meglepetésektől mentes” politikában, és nyitott és rendszeres kommunikációs csatornákat tartanak fenn, valamint találkozót terveznek a közel jövőben.

Ez volt a második telefonbeszélgetés négy napon belül a két diplomata között.

[popup][/popup]