USA: Ismét “megszállt területek” a szóhasználat, de ez csak “földrajzi címke”

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma kedden kiadta éves jelentését a világszerte tapasztalt emberi jogi visszaélésekről, és részben visszatért a Donald Trump volt amerikai elnök előtti irányelvhez azzal, hogy Júdea és Szamáriára, a Gázai övezetre és a Golán-fennsíkra “megszállt” területként utal.

Ramat ha Golan (Képünk illusztráció)

Trump előtt évtizedekig szokás volt „Izrael és a megszállt területek” címen megjelentetni ezt a fejezetet, amíg a Trump-kormány, izraeli nagykövete, David Friedman vezetésével, változtatást szorgalmazott – szemlézte a Times Of Israel nyomán az ujkelet.live.

A 2017-es jelentésben a fejezet címe: „Izrael, a Golán-fennsík, Ciszjordánia és Gáza. Miután Trump akkori amerikai elnök elismerte az izraeli szuverenitást a Golán-fennsík felett, a 2018-as és a 2019-es jelentésben ez a terület kikerült címből.

A 2020-as jelentés – amely az első a Biden-kormány idején – az előző két év verzióját használja: „Izrael, Ciszjordánia és Gáza”.

A fejezetcím megváltoztatása mellett a Trump vezette Külügyminisztérium a megszállás említését folyamatosan elhagyta a 2017-es, 2018-as és 2019-es éves jelentésekből.

A 2020-as fejezet viszont kimondja, hogy „Ciszjordánia, Gáza és Kelet-Jeruzsálem területeivel foglalkozik, amelyeket Izrael az 1967. júniusi háború alatt elfoglalt”.

Ugyanakkor azt is tisztázza, hogy „ebben a jelentésben a nyelvezet nem szándékozik álláspontot kifejezni a konfliktusban részt vevő felek között megtárgyalandó végleges státusszal kapcsolatos kérdésekről, ideértve a Jeruzsálem határaira vonatkozó specifikus izraeli szuverenitást, vagy Izrael és bármely más jövőbeli palesztin állam közötti határokat.”

Arra a felkérésre, hogy magyarázza el az Izraelt és a palesztinokat érintő fejezetcím használatát, a Külügyminisztérium Demokráciáért, Emberi Jogok és Munkaügyi Irodájának megbízott külügyminiszter-helyettese, Lisa Peterson a jelentést leleplező sajtótájékoztatón közölte, hogy a fejezet földrajzi címkézése, nem pedig az általánosabb „megszállt területek” használata hasznosabb az olvasók számára.

[popup][/popup]