USA: egyes tagállamokban újraindul a gazdaság – noha a járvány még nem múlt el

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A járvány még nem múlt el, de több amerikai államban lassan újraindítják a gazdaságot. Egyelőre senki nem tudja, mik lesznek a következmények. 

New York, Times Square hétfő reggel (Fotó: Vanessa Carvalho/ZUMA Wire/dpa)

Az Egyesült Államokban meghaladta az 50 ezret a járvány halálos áldozatainak száma a baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház pénteki adatai szerint. A legerősebben sújtott New York államban a betegek száma 280 ezer felett van, az elhunytak száma pedig 16 ezer felett. Az epicentrumnak számító New York városában 155 ezer fölött van a fertőzöttek száma.

Andrew Cuomo, a járvány által különösen erősen sújtott New York állam (betegek száma 280 ezer felett, az elhunytak száma 16 ezer felett) kormányzója pénteki sajtóértekezletén arra figyelmeztetett, hogy nem szabad túl korán újraindítani a tagállamok gazdaságát, mert ennek – ahogyan fogalmazott – “pusztító következményei” lehetnek. “Minden korábbi eredményeink megsemmisülhetnek, és minden szakértő azt mondja, hogy a vírus nemcsak ismét terjedni fog, hanem a korábbinál nagyobb mértékben fog terjedni” – mondta. Majd leszögezte, hogy tisztában van azzal, mindenki türelmetlen már, de most “okosaknak kell lennünk”.

A kormányzó bejelentette, hogy az általa irányított államban csütörtökön 422 ember halt meg a Covid-19 betegségben. “Ez elképzelhetetlenül nagy szám, de mégis, a halottak száma szintén csökkenőben van, igaz, ez a csökkenés is nagyon elkeserítő hír” – fogalmazott. Megerősítette, hogy az államban a járványgörbe már tartósan lefelé mutat.

Közben a déli Georgiában és Tennessee államban is az élet újraindítására készülnek. Georgiában péntektől fokozatosan nyitnak meg az üzletek, Tennessee-ben hétfőtől az éttermek és áruházak lesznek nyitva. Bill Lee, Tennessee kormányzója pénteken bejelentette: a jövő hét közepén már a nagyáruházakat is újból megnyitják, igaz, mindenütt ajánlják a szájmaszkok viselését.

A szövetségi fővárosban, Washington DC-ben és 40 tagállamban ugyanakkor azt javasolják, hogy az idei tanévben már ne folytatódjék a tanítás az iskolákban.

Közben az Egyesült Államokban heves szócsata bontakozott ki Donald Trump egyik csütörtök esti megjegyzése miatt. Az elnök a szokásos napi sajtókonferencián ugyanis úgy fogalmazott: a fertőtlenítőszerek nyomán a vírusok “egy perc alatt eltűnnek, és kell lennie egy módnak, amivel élhetünk”. Felvetette, hogy például akár azzal is meg lehetne próbálkozni, hogy injekcióval juttassanak ilyen fertőtlenítőszereket az emberi szervezetbe. Felvetette azt is, hogy – ahogyan fogalmazott – “infrafénnyel vagy nagyon erős fénynyalábbal” lehetne kezelni a Covid-19-es betegeket.

Egészségügyi szakemberek szólaltak meg, akik elítélően szóltak a felvetésről, és fertőtlenítőket gyártó két nagy cég is közleményben tudatta, hogy e szerek veszélyes anyagok, és nem szabad, hogy az emberi szervezetbe jussanak.

A Fehér Ház új szóvivője, Kayleigh McEnany közleményben reagált, és azt hangsúlyozta, hogy az elnök szavait kiragadták környezetükből. (MTI)

[popup][/popup]