„Üres padok” – Felhívás az iskolák emlékezetére

Írta: mazsike.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Hetven évvel ezelőtt az akkori magyar állam a legnagyobb bűnt követte el állampolgáraival szemben. Miután több évtizeden át tudatosan gerjesztette az indulatokat zsidó honfitársainkkal szemben, a kirekesztés és megbélyegzés eljutott a fizikai megsemmisítéshez. A gettókba zárás, a deportálás végső állomásai a koncentrációs táborok voltak, ahol közel 600 ezer magyar állampolgár, felnőtt és gyerek, nő és férfi pusztult el. Egyetlen bűnük zsidó vagy cigány származásuk volt.

 

üres padokA fokozatosan gerjesztett indulat, a megbélyegzett zsidók félelme előre vetítette legnagyobb nemzeti tragédiánkat. Mégis sokan meglepődtek az akkori diákok közül, hogy padtársai, osztálytársaik, barátaik egyik napról a másikra eltűntek, és senki nem beszélt többet róluk. Most már tudjuk, mi lett a sorsuk.

Itt az ideje, hogy hetven év múltával minden iskolában megemlékezzünk azokról az egykori diákokról, akik a gyűlölet áldozataként soha nem nőhettek fel.

Arra hívjuk fel az ország középiskolát, diákokat és tanárokat, hogy kutassák fel a holokausztban elpusztult, meggyilkolt egykori diákok nevét, és emléküket örökítsék meg az iskola falán. A kutatás a Zachor Alapítvány szakmai támogatásával valósul meg. Ezt már több iskola megtette, mert nem vártak egy kerek évfordulóra, a hivatalos állami megemlékezésre, hogy megismerjék múltjuknak ezt a szomorú fejezetét. Mindezt azért, hogy soha ne feledjük: a megbélyegzés, a kirekesztés, a gyűlölet – ha nem álljuk útját, tragédiához vezet.

A felhíváshoz csatlakozó iskoláknak minden segítséget megadnak, hogy eredményesen végezhessék el a kutatást, és támogatást kapnak a diákok nevét megörökítő táblák elkészítéséhez és elhelyezéséhez. Minden további információ az „Üres padok” honlapon található meg.

A csatlakozásokat folyamatosan fogadják a [email protected] címen

 

Bethlen Gábor Református Gimnázium – Hódmezővásárhely

Földes Ferenc Gimnázium – Miskolc

Janus Pannonius Gimnázium – Pécs

Lovassy László Gimnázium – Veszprém

Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakközépiskola – Budapest

 ***

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (MAZSIKE) és a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakközépiskola tisztelettel meghívja Önt a magyar holokauszt emlékezetéhez kapcsolódó „Üres padok” programindító sajtótájékoztatójára.

 

A sajtótájékoztató időpontja: 2015. május 13, szerda, 11:00 óra
Helyszíne: a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakközépiskola padlástere
Pontos cím: Budapest XI. ker., Thallóczy Lajos u. 1.

 

Az induló programot ismerteti Kirschner Péter, a MAZSIKE elnöke, Keresztúri József igazgató, Szőnyi Andrea a  Zachor Alapítvány vezetője és a Moholy Nagy Művészeti Egyetem (MOME) képviselője.

 

[popup][/popup]