UNESCO figyelmeztetés: A mesterséges intelligencia használata gerjesztheti az antiszemitizmus terjedését

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A mesterséges intelligencia által generált tartalmak felhasználhatók hamis információk terjesztésére a második világháborúról, így hozzájárulhatnak a holokauszttagadók számának növekedéséhez – figyelmeztetett az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO).

Az UNESCO etikai biztosítékok bevezetésére szólította fel a világ országait és a techvállalatokat, illetve azt szorgalmazta, hogy az iskolai oktatás során hívják fel a gyerekek figyelmét az AI generálta tartalmak jelentette kockázatokra – írja a szabadeuropa.hu.

A friss jelentésben több olyan esetet is bemutattak, amikor hekkerek különböző chatbotok feltörésével náci ideológiát terjesztettek. Volt példa arra is, hogy a mesterséges intelligencia felhasználói beavatkozás nélkül, magától állt elő hamis holokauszttörténetekkel.

Kitértek arra az is, amikor az AI generálta Joseph Goebbels volt náci német propagandaminiszter arról számolt be, hogy próbálta megmenteni zsidók életét, továbbá arra, amikor úgynevezett deepfake (mesterséges intelligencia által generált hamis) videó jelent meg Emma Watson színésznőről, amint Adolf Hitler Mein Kampf című könyvét olvassa.

„Az antiszemitizmus robbanásszerű terjedését kockáztatjuk, ha engedjük a holokauszt borzalmas tényeinek felhígítását, torzítását vagy meghamisítását az AI felelőtlen használatával” – hangsúlyozta Audrey Azoulay, a szervezet főigazgatója.

Teljes cikk

[popup][/popup]