Underground :) Cidkijáhú király barlangja Jeruzsálemben

Írta: izraelben.com - Rovat: Hírek - lapszemle

Van Jeruzsálemben egy különleges, a nagy közönség által kevésbé ismert hely – ez pedig Cidkijahú király barlangja az Óváros Damaszkusz kapujának a közelében.

Barlang-300x148Cidkijahú volt Izrael utolsó királya az Első Templomot i. e. 586-os lerombolása és a babilóniai fogság előtt. A legendák szerint ezen a barlangon keresztül menekült el az ostromlott Jeruzsálemből Jerikóba, azonban mindhiába – az ellenség így is lecsapott rá. Nabukodonozor végül láncra verve, megvakítva vitte Babilóniába (2Kir. 25/7) Ebből a rövid esetből is azonban arra következtethetünk, hogy egy gigantikus barlangrendszerről van szó, amely azonban hosszú évszázadokig feledésbe merült.

Cidkijahú barlangját 1854-ben találták meg brit régészek. Úgy állapították meg, hogy a barlangnak csak egy része természetes, a többit kőkitermelésre használhatták, ezáltal pedig jócskán kibővítették. Most az Óváros közepéig, kb. a keresztény negyed Via Dolorosa utcájáig nyúlik el az alagút.

Többek között ezekből a kövekből építhette bölcs Salamon az Első Templomot.

A királyok könyvében ez áll: (Kir.5.1).És megparancsolá a király, hogy nagy és drága köveket vágjanak ki, nevezetesen faragott köveket a ház fundamentomául;18.Melyeket kifaragának a Salamon kőmívesei és a Hírám ácsai és a Gibleusok; és elkészíték a fákat és a köveket a ház építéséhez.”

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]