Újraindultak a zavargások a gázai határnál

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

A pénteki „Visszatérés Menete” nevű erőszakos tüntetéseket szervező bizottság hétfőn bejelentette a gázai terrorszervezetek közötti feszültségek miatt három hétig szünetelő zavargások újraindítását.

Palesztin gyerekek ismerkednek a “megszállás” elleni küzdelemmel (Fotó: twitter)

A gázai palesztin frakciók találkozóját követő nyilatkozat kijelentette, hogy a tüntetések „legitim eszköznek számítanak a palesztin nép küzdelmében”.

A Hamász helyettes vezetője pedig cáfolta a múlt héten megjelent riportokat, hogy a terrorszervezet és Izrael között tárgyalások folynak egy hosszútávú tűzszünet elérésére.

„A tízéves nyugalomról vagy az ellenállás ellenség elleni akcióinak leállításáról szóló információk teljes egészében hamisak,” mondta Khalil al-Hayya a pro-Hezbollah al-Akhbar újságnak egy csütörtökön megjelent interjúban.

„Mi egy ellenállási mozgalom vagyunk. A cselekvés formái változhatnak, de nem szüntetjük be az ellenféllel szembeni ellenállást,” mondta, hozzátéve, hogy a határ menti tüntetések is az ellenállás egy formáját képezik.

Hayya továbbá elmondta, hogy a Hamász politikai szárnyának vezetője, Ismail Haniyeh Kairóba utazott a hét elején megvitatni egy olyan nyugalmaz biztosító megállapodast, amely nem köti meg az ellenállás kezét.

Az izraeli hadsereg csütörtökön figyelmeztette a Hamászt, hogy a tüntetők erőszakos megmozdulásaival kikényszerített izraeli reakciókért a terrorszervezetet terheli a felelősség.

Az izraeli 13-as csatorna palesztin forrásokat idézve arról számolt be, hogy a Hamász ígéretet tett Egyiptomnak, hogy kordában tartja a tiltakozásokat.

Teljes cikk

Címkék:Gáza, palesztin, Visszatérés menete

[popup][/popup]