Újra felmelegítik a Mavi Marmara 2010-es ügyét

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

 Új vizsgálatot rendelt el a gázai tengeri blokádot áttörni szándékozó flottilla elleni 2010-es izraeli támadás ügyében hétfőn a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC).

A “Mavi Marmara” fedélzetén az aktivisták az izraeli kommandósok fogadására készülnek (Fotó: IDF Spokesperson / FLASH90)

Fatou Bensouda, a hágai székhelyű törvényszék főügyésze korábban úgy vélekedett, ugyan elképzelhető, hogy háborús bűnt követtek el azon izraeli kommandósok, akik 2010-ben megöltek kilenc török aktivistát egy hajón, amely Izrael tiltása ellenére segélyt akart szállítani a Gázai övezeti palesztinoknak, azonban az ICC illetéktelen az ügyben, így végül nem is indult hivatalos eljárás.

Hétfőn, öt évvel később az ICC fellebbviteli fóruma 3:2 arányban elrendelte a bizonyítékok újbóli vizsgálatát, december 2-ai határidővel.

A bíróság hatásköre nem terjed ki sem Törökországra, sem Izraelre, mivel egyik ország sem tagja az ICC-nek. A kommandósok által megszállt, Mavi Marmara nevű hajó azonban a Comore-szigeteken volt bejegyezve, amely tagja az intézménynek, így az indiai-óceáni állam vitte az ügyét a törvényszék elé, majd nyújtott be fellebbezést.

2010 májusában egy nemzetközi segélyflottilla megpróbálta áttörni a Gázai övezet körüli izraeli blokádot. A Mavi Marmara utasai ellenálltak a zászlóshajó feletti irányítást átvenni próbáló izraeli kommandósoknak, többen rájuk támadtak. A kialakult összetűzésben a katonák megöltek kilenc török aktivistát.

A történtek komoly nemzetközi diplomáciai válságot okoztak, tovább rontották a már előtte is feszült török-izraeli viszonyt. Ankara egyebek mellett kiutasította az izraeli nagykövetet, és a két ország kölcsönösen agresszióval vádolta egymást. Izrael szerint az aktivisták célja a provokáció és az ország biztonságának aláásása volt.

A körülbelül 1,5 millió palesztin lakta, 362 négyzetkilométeres Gázai övezet ellen Izrael 2007-ben rendelt el megerősített, de azóta enyhített blokádot, amikor a Hamász iszlamista szervezet magához ragadta a hatalmat a területen.

[popup][/popup]