Újabb palesztin merénylet – válaszul az izraeli haddsereg körülzárta Hebront

Írta: Shiri Zsuzsa/MTI - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Egy izraeli család egyik tagja meghalt, a többi családtag pedig megsebesült Ciszjordániában Hebron mellett péntek délután egy palesztin merényletben – jelentette az izraeli katonai rádió. 

Hebron merénylet

Az izraeli hadsereg válaszul a pénteki merényletre körülzárta Hebront és környékét, hogy a palesztinok közlekedésének akadályozásával megnehezítsék az újabb merényletek végrehajtását – értesült a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet.

Hasonló, hétszázezer Hebron környéki palesztin életét érintő zárlatot utoljára két évvel ezelőtt, három izraeli tizenéves akkori eltűnése után vezettek be Ciszjordániában az izraeli hatóságok.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök a további intézkedések megvitatása érdekében szombat estére összehívta a biztonságpolitikai kabinet rendkívüli ülését. A vallásos, és ezért ezen a napon munkát elvileg nem vállaló Naftali Bennet oktatásügyi miniszter a szombattól függetlenül azonnali ülést követelt, mert szerinte “a terroristák nem tartják a szombatot”.

Netanjahu már az ülés előtt, pénteken azonnali utasítást adott, hogy csökkentsék a Palesztin Hatóságnak rendszeresen átutalt, Izrael által számukra behajtott vámjövedelmek átadását.

A pénzből le kell vonni azt az összeget, amennyivel a Palesztin Hatóság az Izrael elleni terrortevékenységért börtönökbe került palesztinokat, illetve családtagjaikat segélyezi.

A biztonságiak egyelőre nem fogták el, de tovább üldözik azt a fegyveres támadót, aki délután Hebrontól délre a hatvanas úton lövéseket adott le a két izraeli autóra, megölte az egyik járműben utazó sofőrt, megsebesítette feleségét és két gyermekét, majd eltűnt a helyszínről.

Az egyik lövéseket szenvedett jármű felfordult, miután a kormánynál ülő családapa életét vesztette. Az autóban tartózkodó családtagokat kórházba szállították. Közülük egy negyven év körüli nő állapota válságos. A fegyveres támadó az úton haladó másik autóból lőtt az izraeli autókra, és bűntársa vezette a kocsit.

A péntek délutáni merénylet halálos áldozata a negyvennyolc éves Miháel Mark, a Hebron melletti Otniel nevű telepes falu egyik tíz gyermekes alapítója volt, aki a falu vallási iskoláját vezette. Mark a Moszad igazgatójának, Joszi Kohennek az unokatestvére.

Korábban, péntek reggel egy palesztin nő megpróbált megkéselni egy izraeli katonát Hebronban a Patriárkák barlangja, egy zsidók és muzulmánok számára is szent imahely bejáratánál. Közel ment az őrt álló katonákhoz, majd hirtelen elővette kését és azzal rájuk támadt. A közelben álló biztonságiak rálőttek, s később a merénylő belehalt sebesülésébe.

Csütörtökön is két terrortámadás történt Izraelben: reggel Ciszjordániában, a Hebron melletti Kirjat-Arba nevű telepen egy palesztin merénylő behatolt egy lakóházba, és halálra késelt egy ágyában fekvő tizenhárom éves lányt.

Csütörtök este a Tel-Avivtól északra lévő tengerparti Netanya városban egy palesztin késelő két járókelőre támadt, majd egy helyszínen tartózkodó fegyverrel rendelkező civil lelőtte.

A több mint kilenc hónapja tartó erőszakhullámban harmincnégy izraeli és két amerikai, valamint legalább kétszáz palesztin vesztette életét. A palesztinok többsége az izraeli biztonságiakkal való összetűzések során halt meg.

 

[popup][/popup]