Újabb öt évre Kunos Péter lett a Budapesti Zsidó Hitközség ügyvezető igazgatója

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Szerda délután tartotta közgyűlését a Budapesti Zsidó Hitközség a Síp utcai székház dísztermében.

dr. Kunos Péter

Dr. Frölich Róbert országos főrabbi nyitóimáját és Mester Tamás BZSH elnök köszöntőjét és elmúlt évi összegzését követően dr.Kunos Péter ügyvezető igazgató számolt be a közgyűlési tagoknaknak az elmúlt évről.

Az igazgató a teljesség igénye nélkül áttekintette az éves zárszámadást, és rövid tájékoztatást adott. A BZSH lényeges beruházásokat valósított meg saját erőből az elmúlt évben, gondolván a konyhai berendezésekre a népkonyhában, az újpesti otthonban, és templomkörzetekben is. Tájékoztatást adott a Kosher Deli működtetéséről, és az új bérleti szerződés megkötéséről. A zárszámadást a közgyűlés egyhangúlag elfogadta.

Ezt követően került sor az ügyvezető igazgató választásra. A lejáró mandátumú dr. Kunos Péter posztjára egyetlen jelölt volt és a BZSH közgyűlése 50 érvényes és nyolc érvénytelen szavazattal újraválasztotta őt a Budapesti Zsidó Hitközség ügyvezető igazgatójának –  foglalta össze a bzsh.hu a történteket.

Kunos Péter 1947-ben született. A Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen 1970-ben diplomázott, majd ugyanott szakközgazda és egyetemi doktori címet szerzett. 2014 óta a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz), s 2015 óta a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) ügyvezető igazgatója.

Pályakezdőként a Pénzügyminisztériumban dolgozott, ahol később Faluvégi Lajos pénzügyminiszter titkára lett, akit egyik szakmai és vezetői példaképének tart. Megtiszteltetésnek vette, hogy vele tarthatott, amikor őt kinevezték miniszterelnök-helyettesnek és az Országos Tervhivatal elnökének. A mai értelemben vett kabinetfőnöki feladatainak ellátását követően megbízást kapott az Állami Tervbizottság titkárságának vezetésére.

1988-ban kinevezték a Miniszterelnöki Hivatalban létrehozott Tervgazdasági Bizottság titkárává, majd a hivatal elnökhelyettesévé, később a Pénzügyminisztérium államtitkárának. 1990-ben került az Agrobankhoz, amelyet 1995-ig vezetett.

Az önéletrajzukból sokan „kifelejtik” a kellemetlen tényeket, ám dr. Kunos Péter őszinte ember lévén nem szokta elhallgatni, sőt büszkén vállalja, hogy az agrobankos tevékenysége miatt 1990-es évek végén elítélték egy koncepciós pernek tekinthető eljárás során – holott a fejére olvasott cselekményeket a bankszakmában máig innovatív megoldásoknak tartják és már tanítják – írja pályájáról a mazsihisz.hu.

Bár korábbi interjújában Kunos azt jelezte, hogy még két évre vállalja a mandátumot, a közgyűlés a mazsihisz.hu közlése szerint öt éves időtartamra választotta meg.

A záróimát Radnóti Zoltán főrabbi mondta el.

Kapcsolódó cikk

Régi-új ügyvezető, elfogadott zárszámadás

[popup][/popup]