Újabb leletek Dávid városából

Írta: nepszava.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Eli Shukron izraeli archeológus és csapata Jeruzsálem keleti részében talált egy falat, amely hat méter vastag, egyenként 5 tonnás kövekből áll. A régész szerint Dávid király ókori városának, a jelenlegi óváros falain kívül épült maradványairól van szó.

 

Israeli Archaeologists Rethink Herod's Role In Western Wall Construction

Shukron az ásatás egy korábbi szakaszában. (fotó: Gettyimages)

A lelet azért is kapott nagy visszhangot, mivel ez az eddig talált legnagyobb fal és a Heródes előtti korból származik – írja az AP.

Shukron, aki 1995 óta vezeti ott az ásatásokat, úgy véli, hogy a fal döntő bizonyíték arra, hogy létezett ez a város, a hatalmas falat a jevusziták (Jeruzsálem régi lakói) építették, hogy védjék vele a Gihon forrást, amely a vizet biztosította a város számára. David 800 évvel később hódította meg a várost és beolvasztotta a saját városába.

“Szemtől-szembe láthatjuk most azokat a maradványokat, amelyek szóról-szóra megegyeznek azzal, amit a Bibliában olvashatunk” – nyilatkozta, hivatkozva Sámuel II. könyvére (5.6-9) és elmondta, hogy a fal közelében talált agyagtárgyak alapján feltételezhető, hogy a fal 3.800 évvel ezelőtt épült. Véleménye szerint ennek a falnak a feltárása olyan eredmény, amely jutalmazza nemcsak a régészek munkáját, hanem azokat a magánbefektetőket is, akiknek segítségével az utóbbi években létre tudták hozni a Dávid városa archeológiai parkot, amelyet a múlt évben több mint 500 ezren látogattak meg.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]