Újabb halálos áldozatok a gázai-izraeli rakétaháború nyomán

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Újabb halálos áldozatokat szedett szerdán a tovább zajló gázai-izraeli rakétaháború – jelentette az izraeli sajtó szerdán.

Az Izraeli Véderő harckocsija viszonozza a tüzet a gázai határnál a Hamasz sorozatos rakétatámadásai után (Fotó: Yonatan Sindel/FLASH90)

A gázai egészségügyi minisztérium szerda délig 48 halottat és 305 sebesültet jelentett az izraeli légitámadások nyomán. A halottak közül 13-an gyerekek, hárman nők.

Az izraeli Barzilaj kórház Askelónban szerda délelőtt 4 olyan sebesültet fogadott, akiket egy Gázai övezetből vállról indított páncéltörő rakéta talált el, miközben az övezet környékén utaztak. Az egyik sebesült meghalt, egy másik utas életveszélyes állapotban van – jelentette az izraeli katonai rádió tudósítója a kórházból.

Benjámin Netanjahu, az izraeli átmeneti kormány miniszterelnöke a vegyesen, zsidók és arabok lakta észak-izraeli Akkóba látogatott, ahol kedden zavargások törtek ki, arab fiatalok erőszakos tüntetéseken vettek részt és gyújtogattak.

Reuven Rivlin izraeli államfő éles szavakkal ítélte el az arab fiatalok zavargásait a vegyes lakosú városokban, és a Lodban történteket pogromnak nevezte. Brutális támadásnak nevezte az izraeli zászló palesztinra cserélését Lodban, ami szerinte árt az arabok és a zsidók izraeli együttélésének, és elítélte az arab vezetők hallgatását a történtek után.

Beni Ganz izraeli védelmi miniszter bejelentette, hogy a katonai hadművelet a gázai fegyveresek ellen “addig fog tartani, amíg szükséges”. “Izrael nem készül tűzszünetre. Csak ha teljes csendet érünk el, akkor beszélhetünk nyugalomról” – mondta Ganz a gázai rakétatámadások egyik legfőbb célpontjában, Askelónban tett látogatásán szerdán.

Késő délutánra Netanjahu összehívta a biztonsági kabinetet a helyzet értékelésére és a további lépések meghatározására. A miniszterek a Falak őrzője hadművelet esetleges kiterjesztéséről fognak szavazni a 12-es kereskedelmi TV csatorna hírportáljának értesülése szerint.

Hétfő este rakétaháború kezdődött a gázai szélsőséges iszlamista szervezetek és Izrael között, miután Jeruzsálemben összecsapások zajlottak palesztinok és az izraeli biztonságiak között az iszlám vallás Mekka és Medina után harmadik legszentebb helyén, az al-Aksza mecsetnél. (MTI nyomán)

[popup][/popup]