Új-zélandi merénylet: 49-en meghaltak, 48-an megsérültek

Írta: Szombat / 24.hu - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Péntek délután lövöldözés volt az új-zélandi Christchurch két mecsetében, 49-en meghaltak (41 és 7 a két mecsetnél, egy ember pedig a kórházban), 48-an megsérültek. Négy embert őrizetbe vettek, az egyik elkövető ausztrál volt, az ausztrál miniszterelnök szerint szélsőjobboldali támadás történt.

Új zélandi merénylet (Fotó: Getty images)

A négy gyanúsítottból egyet, egy húszas évei végén járó férfit gyilkossággal vádolnak, őt szombaton bíróság elé állítják. A rendőrbiztos magyar idő szerinti 9 órakor tartott sajtótájékoztatót.

A Guardian szerint pont imádság volt az egymástól néhány kilométernyire fekvő mecsetekben, amikor a merényletek történtek. Az első információk szerint egy katonai egyenruhába öltözött fegyveres férfi lépett be az egyik mecsetbe, majd több tucat lövést lehetett hallani, a terjedő hírek szerint a férfi válogatás nélkül lőtt az emberekre, többen kiszaladtak az utcára. Az új-zélandi rádió szerint a merénylet pillanatában nagyjából 300 ember tartózkodott az imahelyen. Nem sokkal később egy másik mecsetnél történt támadás.

Négy gyanúsítottat (három férfit és egy nőt) letartóztattak, városszerte több autóban pedig robbanószerkezeteket találtak.

A teljes cikk

[popup][/popup]