Új rendeletek a Cahalban: már a kézfogás is tilos

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Az izraeli Egészségügyi Minisztérium kedden új rendeleteket adott ki a koronavírus terjedésének megakadályozására.

A minisztérium tovább csökkentette a nyilvános rendezvényeken való résztvevők számát 5000-ről 2000 főre, emellett arra kérte az izraelieket, hogy mérlegeljék úgy általában bármilyen nagyobb összejövetel megtartását.

A minisztérium továbbá arra sürgeti a lakosságot, hogy ne látogásson kórházakba vagy más olyan helyekre, ahol idősek is lehetnek. A Jóléti Minisztérium korábban a nap folyamán bejelentette, hogy megtiltja a látogatók számára az ápoló otthonokba való belépést.

„Az Egészségügyi Minisztérium azt javasolja, hogy az idős lakosság, különösen azok, akiknek kórtörténetében egészségi problémák szerepelnek, a lehető legnagyobb mértékben csökkentsék a kapcsolatot a [lakossággal], miközben a rutinnak megfelelően folytatják életüket”.

Az Egészségügyi Minisztérium CoronApp-jában kedden súlyos biztonsági rést fedeztek fel, amely lehetővé tette a hackerek számára mintegy 75 000 izraeli felhasználó bizalmas egészségügyi adatainak megszerzését. Az applikáció célja információkkal szolgálni a koronavírusról, és lehetővé tenni a felhasználók számára, hogy konzultáljanak a szakértőkkel, és jelezzék, hogy karanténba vonultak.

Az Egészségügyi Minisztérium szerint az alkalmazás adatbázisába nem történt ellenséges behatolás, és a hibát azóta kijavították.

Az Izrael Védelmi Erők kedden közölte, hogy behívott mintegy 70 tartalékost a Polgárvédelmi Parancsnokságból, hogy segítsenek a koronavírussal kapcsolatos oktatóanyagok elkészítésében.

További 100 tartalékos pedig a Magen David Adom mentőszolgálat munkáját fogja segíteni.

Az izraeli hadsereg emellett szigorúbb korlátozásokat vezetett be a katonákra számára annak érdekében, hogy megfékezze a betegség terjedését a katonaságon belül.

Tilos a kézfogás, csakúgy, mint a több mint 120 főnél nagyobb beltéri összejövetel, hacsak a parancsnok nem engedélyezi.

A barakkokat és a közös helyiségeket, amelyeket fertőzött személy használt, teljesen fertőtleníteni kell, mielőtt újból használatba vennék. Ha ez valamilyen okból nem lehetséges, a helyiséget 14 napra le kell zárni.

A civil vendégeket minden katonai bázisról kitiltják, ideértve a jótékonysági szervezetek képviselőit és a katonai célokat szolgáló adományozókat is.

A polgári vállalkozók és az eladók továbbra beléphetnek a katonai bázisokra, de először ki kell tölteniük egy nyilatkozatot, amely megerősíti, hogy nem voltak külföldön az elmúlt 14 napban, vagy nem léptek kapcsolatba olyan emberrel, aki megfertőződött a koronavírussal.

A katonai attaséknak külföldön szintén tilos a nagy nyilvános eseményeken való részvétel.

Eddig két izraeli katona fertőződött meg a koronavírussal. Jelenleg mintegy 2240 katona van házi karanténban. Az elmúlt napokban több százan tértek vissza egységeikhez a kéthetes karantén letöltését követően.

Teljes cikk

[popup][/popup]