Új együttműködés a keresztény és zsidó egészségügyi intézmények között

Írta: mazsihisz.hu - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle, Közösség

A Magyar Katolikus Egyház, a Magyarországi Református Egyház és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége megállapodást írtak alá közös fenntartású egészségügyi szakképzési intézmény alapítására. A szakmai együttműködésben a Bethesda Gyermekkórház, a Mazsihisz Szeretetkórháza, az Assisi Szent Ferenc Leányai Kongregáció által működtetett Szent Ferenc Kórház és a Budai Irgalmasrendi Kórház vesz részt.

Mazsihisz

Az egyházi fenntartású kórházak vezetői a lelki gondozást a kórházi gyógyítás és ápolás különösen fontos részének tartják. Tapasztalataik alapján kívánatos lenne, ha a magyar egészségügyben nem kizárólag az egyházi/felekezeti fenntartású kórházak eszköztárában lenne kitüntetett jelentőségű az ápoltak lelki segítése, támogatása.

A megállapodásban érintett egyházak olyan, a hivatásuk iránt mélyen elkötelezett, a katolikus, protestáns és a zsidó hit hagyományait egyaránt ismerő nővérek képzését ígérik, akiknek számára az anyagi biztonságot garantáló, a megbízható munkavégzést jutalmazó és a hosszú távú tervezést is lehetővé tévő életpályamodellt is biztosítani fognak.

A megállapodásban résztvevő kórházak és fenntartóik továbbá, új típusú együttműködésük keretei között, úgy  kívánják létesítményeiket fejleszteni, hogy azok a szülészettől a gerontológiáig képesek legyenek biztosítani – a teljes életutat lefedve – a betegek, hitétől függetlenül bármely rászoruló magyar állampolgár magas színvonalú egészségügyi ellátását.

Az egyházak közötti példa nélküli együttműködési szándékot rögzítő dokumentumot a felek a Mazsihisz székházában látták el kézjegyükkel.

Tekintettel arra, hogy az intézmények fontos, helyenként nélkülözhetetlen közfeladatokat látnak el, fejlesztési elképzeléseik megvalósításában számítanak az egészségügyi kormányzat támogatására

[popup][/popup]