Tűzvészek Izraelben – elpusztult a Soá mártírjainak emlékére telepített erdő

Írta: Szombat/ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Az alig fékezhető bozóttüzek felemésztették a Jeruzsálem közelében, a Júdea hegyek nyugati lejtőin telepített erdőt, amelyet évtizedekkel ezelőtt a Soá lengyelországi mártírjainak emlékére ültettek. A mártíremlékmű körül elnyúló erdő a környék növény és állatvilágának egyedülállóan gazdag rezervátuma volt.

Tűzoltók a Kibbutz Harel környékén pusztító tüzet oltják május 24-én. (Fotó: Noam Revkin Fenton/Flash90)

Péntek reggel Neguhot lakosait evakuálni kellett, miután a közelben keletkezett tűz veszélyeztette a közösséget. A tűzoltóknak délutánra sikerült eloltani a tüzet, a rendőrség nyilatkozata szerint egy személy kórházba került enyhe füstmérgezéssel.

Korábban a tűzoltó és mentőszolgálatok tisztviselői tájékoztatták Benjamin Netanjahu miniszterelnököt és Gilad Erdan közbiztonsági minisztert az eddig keletkezett károk mértékéről.

A ciprusi tűzoltó egység péntek reggel landolt Izraelben. A nap folyamán tűzoltó repülőgépek érkeznek Görögországból, Horvátországból és Olaszországból. Netanjahu csütörtökön utasította a Külügyminisztériumot, hogy kérjen segítséget a baráti országoktól a tűzoltási munkálatokhoz.

A miniszterelnök megköszönte minden országnak a segítséget, külön kiemelve Egyiptomot, mely 2 helikoptert küldött.

“További felajánlások is érkeztek, köztük a Palesztin Hatóságtól és másoktól,” mondta Netanjahu, 4-6 országra utalva, beleértve Oroszországot.

A miniszterelnök dicsérte a tűzoltó és mentőcsapatok kiváló munkáját, ugyanakkor figyelmezetett, az igazi kihívás még csak most jön.

Csütörtökön több tucat ház megsemmisült és mintegy 3500 lakos kényszerült elhagyni az otthonát a hőhullám okozta tüzek miatt.

Címkék:Izrael, tűzvész

[popup][/popup]