Tunéziai tüntetők felgyújtották az El-Hamma zsinagógát

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A TikTok-on és az X-en közzétett videók és képek tanúsága szerint több száz tunéziai felgyújtotta az El-Hamma zsinagógát kedd este. Az első videókon nem látható, hogy a rendőrség vagy a mentőszolgálat reagálna az incidensre – írja a The Algemeiner.

Yoni Michanie on Twitter: “Hundreds destroyed and burned down the El Hamma synagogue in Tunisia. pic.twitter.com/g3AMcd6TYg / Twitter”

Hundreds destroyed and burned down the El Hamma synagogue in Tunisia. pic.twitter.com/g3AMcd6TYg

A Gabès kormányzóságban található zsinagóga nem istentiszteleti helyként működik, mivel a The Geo-Museum of North African and Middle Eastern Jewish Life szerint el-Hamma városában jelenleg nem él zsidó közösség – írja a tev.hu.

A szerda reggel közzétett videókon látható, hogy a zsinagógakomplexum nagy része leégett, az épségben maradt zsinagógai helyiségek falára pedig arab graffitiket fújtak.

Yoni Michanie on Twitter: “This is what was left of the El Hamma synagogue in Tunisia after its raid by hundreds the night before. Journalists, you have a responsibility. Failure to abide by it puts Jewish lives at risk.How many more need to die for you to understand? pic.twitter.com/K6Zo1nWSwX / Twitter”

This is what was left of the El Hamma synagogue in Tunisia after its raid by hundreds the night before. Journalists, you have a responsibility. Failure to abide by it puts Jewish lives at risk.How many more need to die for you to understand? pic.twitter.com/K6Zo1nWSwX

Az épületet ért támadás órákkal azután történt, hogy hamis médiajelentések szerint az Izraeli Védelmi Erők bombázták a gázai Al-Ahli kórházat. Amerikai és izraeli tisztviselők, valamint független hírszerzési elemzők mind arra a következtetésre jutottak, hogy a robbanást a gázai székhelyű palesztin Iszlám Dzsihád terrorista csoport által indított rakéta okozta.

A The Algemeiner szerint a zsinagógatámadásról még nem számolt be sem a tunéziai, sem a nemzetközi média.

[popup][/popup]